Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Зекономите на опаленні — отримаєте «живі гроші»

Волинь-нова

Зекономите на опаленні — отримаєте «живі гроші»

Вже цьогоріч українці відчують на собі перший крок монетизації субсидій. Частину заощадженої «комунальної знижки», яку дає їм держава, повернуть грошима. Як і хто може отримати ці кошти, нам повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Сірбіненко

Євгенія СОМОВА


—Рішення уряду від 26 квітня 2017 року про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України, зокрема «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива», передбачає чіткий алгоритм монетизації частини заощаджених житлових субсидій.



Інформацію про заощаджене голубе паливо чи електроенергію для опалення житла кожен субсидіант отримає зі своєї платіжки або звернувшись до постачальника газу чи електроенергії.



Про це, — зауважила Людмила Василівна, — йдеться у постанові Кабміну від 26 квітня 2017 року. Відповідно до неї проект монетизації частини зекономлених субсидій передбачає грошову виплату енергоощадним родинам — еквівалент вартості зекономлених 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. До 1 липня підприємства-виробники чи ті, які надають послуги з газо- та електропостачання, в паперовому та електронному вигляді повинні надати структурному підрозділу з питань соціального захисту населення списки енергоощадних субсидіантів із зазначенням суми невикористаної державної допомоги. Тим із них, котрі вели енергоефективне господарство, для отримання коштів необхідно буде з 1 липня до 1 вересня подати заяву в місцеве управління соціального захисту населення, на підставі якої здійснюватиметься виплата грошової винагороди за енергоефективність.


Зазначимо, що інформацію про заощаджене голубе паливо чи електроенергію для опалення житла кожен субсидіант отримає зі своєї платіжки або звернувшись до постачальника газу чи електроенергії.
— Відкрити рахунок у банку й вибрати уповноважену установу, через яку проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, слід самостійно, — наголосила Людмила Сірбіненко. — На момент подачі заяви рахунок повинен бути уже відкритим.
Необхідно сказати, що субсидія незалежно від вигляду, в якому вона виплачується, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Тому монетизація її частини жодним чином не впливає на процес декларування, а отриману від держави суму не потрібно вносити у звітність про доходи громадян.
Нагадаємо, що виплату субсидій «живими грошима» постійно рекомендує Міжнародний валютний фонд, бо, як показує аналіз споживання, українці, які отримують їх, витрачають більше енергоресурсів, ніж ті, котрі не мають, оскільки останні зацікавлені в економії. Модель монетизації уряд планує розробити до кінця року. Зараз існує її два варіанти. Перший — держава буде платити підприємствам, що надають комунальні послуги населенню, а вони компенсовуватимуть субсидії. Другий — перераховувати гроші, виділені на них, відразу споживачам. Остання модель має кілька різновидів: перераховувати кошти на рахунок субсидіантів усі або тільки зекономлені.
Урядовці запевняють, що після монетизації мешканці будинків можуть заощаджені на енергоносіях гроші вкладати у власну енергоефективність. Адже, зараз отримуючи субсидії, вони не мають стимулу утеплювати свої квартири.


 

Telegram Channel