Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

Трамп розмірковує про заміну військової допомоги для України на кредити

За даними ЗМІ, кредити призначаються для закупівлі американського військового обладнання

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп має намір запропонувати новий проект бюджету, згідно з яким низці країн, зокрема і Україні, замість безоплатної військової допомоги запропонують отримуватимути кредити на закупівлю американського військового обладнання. Про це в неділю, 21 травня, повідомила газета The Wall Street Journal (WSJ), пише Тиждень.



У Конгресі в свою чергу, вважають, що даний крок призведе до посилення Росії та Китаю.



За даними ЗМІ, до списку цих країн входять Україна, Пакистан, Туніс, Ліван, В'єтнам, Колумбія та Філіппіни.


Водночас, Вашингтон не збирається відмовлятися від надання безоплатної військової допомоги Ізраїлю, Єгипту та Йорданії, які отримують близько 75% військових грантів Державного департаменту.


У Конгресі в свою чергу, вважають, що даний крок призведе до посилення Росії та Китаю.


У закритому меморандумі Держдепартаменту також говориться, що для України таке рішення може призвести до зниження можливостей для боротьбі з бойовиками ОРДЛО, яких контролює Росія.


Нагадаємо, у грудні 2016 року Конгрес США схвалив бюджет Пентагону на 2017 рік, який передбачає виділення $350 млн військової допомоги Україні, що на $50 млн більше, ніж у 2016 році. Документ передбачає надання Україні летальної зброї, а також розширення військової допомоги за рахунок поставок засобів технічної підтримки для розробки цілісної системи моніторингу державного кордону України й допомоги у підготовці штабних офіцерів і вищого військового командування Збройних сил України. 


У березні Палата представників Конгресу США підтримала виділення $150 млн для України. Посол України в США Валерій Чалий пояснив, що існуючий в Конгресі США законопроект про виділення Україні $150 млн військової допомоги, передбачає лише частину запланованих для нашої країни 350 млн доларів в бюджеті Пентагону, а решту буде виділено після 1 жовтня 2017 року.


Загалом оборонний бюджет Пентагону у 2017 фінансовому році складе $578 мільярдів. Тепер документ ще має бути затверджений Сенатом Конгресу США, проте адміністрація президента країни Дональда Трампа заявляла про наміри збільшити бюджет міністерства оборони на поточний рік на $30 млрд.

Telegram Channel