Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Українці не потребують вказівок щодо своїх героїв

Висловлювання Ярослава Качинського, керівника польської партії «Право і справедливість», мабуть, глибоко обурило багатьох українців

Іван КОВАЛЬЧУК


Яке право має цей пан ставити ультиматум моїй країні і нашому Президенту? Говорити, що «українці перевершили фашистів у жорстокості до поляків» («Волинь-нова» за 9 лютого 2017 року), це маразм і блюзнірство. Хіба ми спалювали і труїли газом «Циклон» десятки тисяч поляків у Майданеках, Аушвіцах, Бухенвальдах? Хіба це ми топили у крові Варшавське повстання, вбили і замордували тисячі польських військових у Катині і Мєдному? У якому геноциді щодо поляків звинувачують українців?



Людина після смерті живе стільки, скільки пам’ятають її добрі, корисні справи, її мудрі настанови та поради. Ми пам’ятаємо їх…



Може, згадаєте про «подвиги» 27-ї Волинської дивізії піхоти Польської Армії Крайової, яка нищила і палила села і хутори, мордувала беззахисних жінок, дітей та старих? Це, пане Качинський, не геноцид? Ці звеличення і культ вояків АК, Батальйонів хлопських у Польщі не заважає вам у євроінтеграції?
У нас, українців, є терпець, але він не безмежний. Бо ще від козацьких часів поляки в Україні палили православні храми, вбивали українців (що ж — «огнєм і мєчем»), а козацьких полковників і старшину катували аж у Варшаві.
Пане Качинський! Майте собі своїх героїв, а ми зі своїми визначимось. Згадуючи похорон президента Леха Качинського, його дружини і польських достойників, які загинули під Смоленськом, пам’ятаю, як ми, волиняни, сумували. Бо завжди до поляків у нас було почуття дружби і братерства.
А зараз від слів лідера «ПіС» прикро…
Маневицький район.


 

Telegram Channel