Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чому маємо платити податки за паї, де нічого не родить?

Волинь-нова

Чому маємо платити податки за паї, де нічого не родить?

Це питання хвилює не лише мене, але й усіх пенсіонерів нашого села і навіть району. Районна влада змовилася з податковою, щоб здерти за паї гроші, перевиконати бюджет, а може, ще й премію отримати за хорошу роботу

Григорій ТКАЧУК, пенсіонер


Я особисто звернувся до голови Камінь-Каширської райдержадміністрації Валерія Дунайчука і головного податківця, що вони не мають права дерти з селян останню гривню.



Через десяток років при такій владі навколо нашого Залісся буде Полісько-Заліська тайга.



А вони мені в один голос заявили, що це не стосується земельних паїв. Аби люди не затягували з платою за землю, податківці понаклеювали оголошення, що хто не сплатить належного, той буде покараний у трикратному розмірі. Селяни купилися на це. 


Я теж заплатив майже 400 гривень, але не за всі паї. Бо на трьох (0,43 га в урочищі Вольос і 0,87 га та 0,79 га в урочищі Глибокий Брід) керівники радгоспу колись вирішили зняти верхній шар торфу і вивезти у гноєсховище, де робили гноєторф для піщаних земель. Тому на цих паях тепер нічого не родить, люди не орють, не сіють і не косять. А нас обкладають податками. Я більше 10 років не користуюся паями. Хотів подарувати 2,2 га сестрі, яка доглядає трьох внуків — круглих сиріт. Дружина свої паї хотіла передати синові.
Але чиновники райдержадміністрації сказали: щоб відмовитися від землі і переписати на сестру, треба їхати в Луцьк до земельників, наймати інженерів, щоб вони виготовили техдокументацію і присвоїли кадастрові номери.
Я знову пішов із документами в райдержадміністрацію. Взяв земельний сертифікат, техдокументацію, державний акт і доводжу, що відмовляюся від цих паїв повністю, не ділячи їх. А вони знов: документація застаріла. От яка чиновницька мафія мордує пенсіонера.
Аби ви тільки глянули, як заростає земля самосівом сосни і берези. Через десяток років при такій владі навколо нашого Залісся буде Полісько-Заліська тайга. Ніхто землю не бере в оренду, у старших немає сили на ній працювати, а молодь не хоче, їде на роботу в Польщу, Білорусь чи Росію. Селяни–пенсіонери просять чиновників: допоможіть спокійно дожити віку. Будьте здорові і служіть людям.
с. Залісся
Камінь-Каширського району.


 

Telegram Channel