Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На полуницю за 60 гривень можна хіба що дивитися

Волинь-нова

На полуницю за 60 гривень можна хіба що дивитися

Свята минули, а ціни не поспішають знижуватися

Євгенія СОМОВА


Травень — пора пікніків. Тож чимало лучан поспішають на ринки, аби запастися м’ясом для шашликів. Подружжя Івана та Олени Голюків вибирало свинину на гриль.
— Ось цей невеликий шматок потягнув на 168 гривень, — показує Олена. — Дорого, але ж дешевше не знайдеш.



Ціна на ягоди, як на наші статки, захмарна — стартувала із 70 гривень за кілограм. Це у півтора раза дорожче, ніж торік цієї пори.



Після пасхального ажіотажу ціни на м’ясо дещо знизилися, але до березневої позначки не повернулися. Яловичу шинку можна придбати на ринку за 90—95 гривень, лопатку і шию — за 70—75. Продавці пояснюють це тим, що обмежена пропозиція. Молодняк, призначений для реалізації, вирізали, а поки підростуть новонароджені телята, пройде не один місяць. Трохи дешевша свинина — 80—85 гривень за кілограм (без кістки). Загалом, сьогодні м’ясо, крім курятини, досягло європейських цін і межі купівельної спроможності лучан. І очікувати зниження вартості в найближчі місяці не варто. Адже поголів’я великої рогатої худоби продовжує скорочуватися. Тож дефіцит сировини призведе до росту цін. Любителям м’яса доведеться, певне, збільшити витрати на його придбання або перейти на вегетаріанську дієту чи курятину. Втім, її вартість теж не стоїть на місці і вже майже догнала свинину. А відновлення експорту курятини до Європи призведе до подорожчання м’яса птиці, прогнозують фахівці аграрного ринку. Однак, як стверджує генеральний директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко, розцінки на нього не будуть так сильно змінюватися, як на свинину чи яловичину, бо птахівництво дотує держава.
Якщо ціни на м’ясо захмарні, то із салом оптимістичніша картина. Його можна купити за 20—25 гривень, а товстіше — за 30—40. З появою першої трави і збільшення надоїв ціни на молоко дещо знизилися порівняно з квітневими — 8 гривень за літр. Суттєво подешевшав і кисломолочний сир — 40—42 гривні. Водночас вартість сметани залишилася попередньою. Продовжують знижуватися ціни й на курячі яйця.
Можу порадувати любителів салатів — подешевшала молода капуста (11—12 гривень за кілограм), цибуля (2,50—100 грамів), редиска
(5—6 гривень за пучок), кріп, петрушка (гривня). Різко пішли донизу ціни на тепличні огірки, помідори дешевшають повільніше. Вони все ще не всім доступні. Тож купують їх поштучно. А ось ціни на моркву зросли на третину, як на буряки і картоплю. Остання подорожчала майже вдвічі — 5—6 гривень за кілограм. Такий же ціновий поріг і у старої капусти. Пояснюється це сезонним скороченням запасів. Тож будемо сподіватися, що вартість городини з насиченням ринку новим урожаєм знизиться. Скажімо, молода картопля, яка донедавна коштувала 40 гривень, нині — 12—15 гривень.
Перша ознака наближення літа — полуниці. Вони відкривають ягідний сезон. Продавці пропонують не лише привізні, закарпатські, а й волинські. Правда, ціна на них, як на наші статки, захмарна — стартувала із 70 гривень за кілограм. Це у півтора раза дорожче, ніж торік цієї пори. Після надходження на ринок волинських полуниць, вартість ягід знизилася. І з кожним днем вони дешевшають, але цьогоріч будуть дорожчі, оскільки зав’язь пошкодила травнева холоднеча. Квіти почорніли, а ті, що відійшли, не запилилися. Тож великого врожаю не варто чекати. Сподіватися, що на ринок надійдуть дешеві польські ягоди, теж не слід. Там аналогічна ситуація. Плантації постраждали від приморозків. Утім, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко запевняє, що на Волині ситуація не така вже й драматична. Плантації полуниць пошкоджені, але не знищені. Відійдуть, хоча, звісно, врожай уже буде меншим.
Щодо цитрусових, інших імпортних фруктів, то ціни на них стабільні. І зростання найближчим часом не очікується, прогнозують експерти аграрного ринку. Адже стабілізувався курс долара, до якого вони прив’язані. На квітневих позиціях й ціни на бакалійні товари, крім цукру. У травні він подорожчав на 1—2 гривні і на ринках його продають за 17—18 гривень за кілограм. А ось у супермаркетах можна придбати за 15—16 гривень.


 

Telegram Channel