Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

Судді ставили запитання... журналістам

Сьогодні у Києві проходить перший загальнонаціональний форум «Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього». В апеляційному суді Волинської області також приєдналися до обговорення питань, які юристи та журналісти розглядають у столиці

Тамара ТРОФИМЧУК


До необхідності відвертої розмови представників засобів масової інформації та судочинства спонукали процеси, що тривають у країні вже кілька років. Не секрет, що між третьою і четвертою гілками влади існує певна конфронтація. У дуже спрощеному вигляді її можна виразити словами: «Журналісти не люблять суддів, судді не люблять журналістів». Засоби масової інформації вважають суди закритими установами, мало не осередком корупції, судді звинувачують пресу у тенденційності, підриві довіри до суду, без якої неможливо працювати.



Судді мали змогу поставити свої запитання журналістам, а преса — висловити претензії суддям.



Тим часом у розмові, як відомо, вдається розв’язати будь-яку проблему. І саме в діалозі вирішили шукати вихід із ситуації, що склалася, судові органи за сприяння Українсько-канадського проекту підтримки судової реформи в Україні. З цієї метою був організований перший загальнонаціональний форум, який сьогодні проходить у Києві. Планується, що його учасники після обговорення нагальних проблем взаємодії судів та ЗМІ вироблять правила співпраці, що ґрунтуватимуться на взаємній підтримці незалежності судової влади та праві на свободу вираження.


За роботою форуму в режимі відеоконференції спостерігали судді апеляційної інстанції, районних судів, представники засобів масової інформації. Потім присутні перейшли до обговорення. Судді мали змогу поставити свої запитання журналістам, а преса — висловити претензії суддям. Роль модератора зустрічі взяла на себе начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Волинській області Наталія Коцирій. Долучився до розмови і голова апеляційного суду Петро Філюк. Зі свого боку він пообіцяв засобам масової інформації максимальну відкритість, а журналістів закликав до професіоналізму.



До обговорення проблем долучився голова апеляційного суду Петро Філюк, а начальник територіального управління ДСА Наталія Коцирій стала модератором розмови.  


 


Необхідність такої розмови назріло давно.


 


Обидві сторони мали можливість відкрито висловити свої претензії.


Фото Олександра Дурманенка.

Telegram Channel