Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

«Шпилясті кобзарі» заспівають мовою жестів

25 травня в Українському домі відбудеться концерт гурту «Шпилясті кобзарі»: Bandura Style Show. Вперше в Україні музиканти зіграють на великій сцені спільно з виконавцями жестової пісні

На концерті звучатимуть народні пісні та авторські твори, світові та ретро-хіти, рок, джаз та навіть дабстеп на бандурі.Концерт виник у результаті співпраці проекту сучасної бандури Bandura Style та соціального проекту «Почути», що створює інклюзивні культурні ініціативи та мистецькі заходи, передає Depo.ua.



Закордоном перекладачі жестової мови є у більш ніж 400 сучасних виконавців – від Red Hot Chilli Peppers до Adele.



«Досвід, який ми отримуємо зараз, справді унікальний. Закордоном перекладачі жестової мови є у більш ніж 400 сучасних виконавців – від Red Hot Chilli Peppers до Adele. Але для вітчизняних виконавців це вперше, – говорить співорганізатор проекту «Почути» Олександра Смірнова. – Пісні будуть виконуватися одночасно українською та жестовою мовою. Ми працюємо над тим, щоб зробити цей концерт доступним як тим, хто чує, так і нечуючим чи слабочуючим людям».


Пісні з репертуару «Шпилястих кобзарів» жестовою мовою виконають актори театру міміки та жесту «Райдуга» Ігор Малік та Григорій Гук. Останній неодноразово здобував перемогу в конкурсах жестової пісні, а в 2016 році – отримав перше місце серед кращих відео­кліпів жестовою мовою за версією сайту Глухих.нет.


Частину пісень жестовою мовою виконають самі бандуристи. Для цього вони кілька місяців працювали з сертифікованим перекладачем жестової мови Наталею Кравцовою.


«Для нас це дуже незвичний досвід. Адже жестова мова майже як іноземна, і щоб добре підготуватись до виступу, ми щотижня зустрічалися на репетиціях, – говорить керівник гурту «Шпилясті кобзарі» Ярослав Джусь. – У той же час, завдяки Ігорю та Гриші знайомилися зі світом нечуючих. Як і більшість людей, ми майже не знали про складнощі, які у них виникають. Цим концертом ми хочемо показати, що музика є ширшою за прийняті для неї рамки. І кожен український виконавець може зробити свою творчість відкритою для всіх».

Telegram Channel