Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Стопа має бути «правильною»

Волинь-нова

Стопа має бути «правильною»

Малюк скаржиться, що болять ніжки. Черевичків не напастися, вже через місяць взуття втрачає форму. Можливо, причина у плоскостопості?

Деформація стоп — характерна підвищена плоскість їхнього склепіння — поширена проблема. Навіть невелике відхилення від норми може вплинути на фізичний розвиток дитини. Відомо, що у малюків до
2 років плоскостопість є фізіологічною. Процес формування стопи триває до 5 років. Але це не означає, що тільки з цього віку треба йти на прийом до лікаря–ортопеда.



На початкових етапах лікування плоскостопості щодня перед сном влаштовуйте теплі ванни для ніжок (температура води 40—50 градусів) з морською сіллю.



Перший візит — у віці 1 місяця — дасть змогу виключити вроджені патології скелета. У 3 місяці варто проконсультуватися з приводу дисплазії тазостегнових суглобів, також може знадобитися УЗД кульшових суглобів. У 6 місяців варто пересвідчитися, чи нема ознак рахіту. В рік лікар контролює правильність розвитку хребта та його вигинів, обсяги руху в суглобах, формування ходи. У 3 роки ортопед перевіряє поставу, стан стоп. Із 3 літ до 18 рекомендується відвідувати ортопеда один раз на рік навіть при відсутності патології.


Особливо важливо радитися зі спеціалістом, якщо ви зауважили, що дитина швидко втомлюється, скаржиться на біль у ногах під час прогулянки або пішого походу. Згодом можуть турбувати неприємні відчуття у спині.
Щоб запобігти ускладненням, на початкових етапах лікування плоскостопості щодня перед сном влаштовуйте теплі ванни для ніжок (температура води 40—50 градусів) з морською сіллю. Тривалість процедури — 20 хвилин. Потім бажано 5 хвилин ходити по спеціальному килимку, який можна купити в ортопедичному салоні, або викласти стежечку морськими камінцями, великими намистинами, ґудзиками, щоб поверхня була горбистою. Такий масаж стоп дуже корисний. Як і прості профілактичні вправи, що їх порекомендує ортопед.
Здоров’я стоп також залежить від правильності вибору взуття для малюка. Черевички для перших кроків повинні бути якісними, досить високими, щоб щільно охоплювати і фіксувати (але не здавлювати) гомілковоступневий суглоб. Задник повинен бути жорстким, підошва — твердою, з невеликим (до 1,5 см) каблучком. Таке взуття запобігає розтягненню зв’язок і надмірному перегину стопи. Не можна купувати черевички впритул та на виріст, зазор повинен бути не більше 1,5 сантиметра.


 

Telegram Channel