Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Як кактус із коньяком подружився

Волинь-нова

Як кактус із коньяком подружився

Нещодавно колега покликала мене на консультацію: що відбувається з її кактусом, який стоїть на робочому столі біля комп’ютера? Із двох боків він випустив якісь стрілки, що ростуть просто на очах. На квітконоси це не схоже…

Валентина ШТИНЬКО


Коли поглянула на диво-кактус, то зрозуміла, що біля нього виросло два паростки… аморфофалуса, рослини, відомої під простішою назвою — коньяк, що, втім, не має нічого спільного з популярним напоєм. І пригадала, що сама ж і причетна до цієї дивовижі.
Якось читачка «Квіткової підкови» після того, як ми написали про аморфофалус («Красивий, корисний і… нестерпно смердючий», «КП», № 27, від 7 квітня 2015 р.) подарувала мені дві цибулинки цієї рослини. Оскільки вдома у мене така вже є, вирішила вирощувати її в редакції. Саме була осінь і коньяк перебував у стані спокою (а триває він 5—6 місяців). Я посадила цибулини у невеликий горщик і винесла до редакційної бібліотеки, там прохолодніше. А до весни про них… забула. Мабуть, у пересохлому грунті наступного року вони не змогли прокинутись, але й не пропали. А далі наша молода секретарка віднайшла горщик із землею й відсадила туди кактус. А потім він перекочував до іншого кабінету. Нова господиня, звісно, не відала про «нелегалів» у горщику, тому й здивувалася.
Цікаво, що і кактус, і коньяк поки що почуваються дуже добре, наче доповнюють один одного не лише візуально, а й сприяють росту. Розсаджувати зараз рослини боязно, щоб не нашкодити. Але чи зможуть вони комфортно співіснувати й надалі? Бо якщо тепловий і світловий режим для обох практично однаковий, то поливу вимагають трохи відмінного. Словом, будемо експериментувати.
А читачам, які призабули нашу попередню публікацію про аморфофалус, нагадаємо, що це рослина тропічних і субтропічних зон. Назва походить із грецької: аморфо — безформний, і фалос, що пов’язано із формою суцвіття-початку. Цю загадкову рослину називають ще лілія Вуду. В кімнатних умовах жоден із видів, які у нас культивуються, насіння не дає, тому розмножується лише цибулинами. Цвіте дуже рідко, для цього цибулина повинна набрати відповідного розміру. А на батьківщині його використовують як харчову рослину. Смак очищеної «цибульки» нагадує батат, його вживають у стравах східної кухні, тушкують, роблять борошно для спеціальних вишуканих страв.

Telegram Channel