Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Луцьк — це давно Європа!

Волинь-нова

Луцьк — це давно Європа!

Ще 1429 року в обласному центрі Волині відбувся з’їзд наймогутніших монархів з метою обговорення проблеми захисту Західного світу від османських завойовників

Євгенія СОМОВА


Щороку в травні у Луцьку, як і в усій Україні, проводять День Європи. Нинішнє свято – особливе, адже громадяни нашої країни отримали право на безвізовий перетин кордону з Євросоюзом.



Ігор Поліщук зазначив, що обласний центр Волині давно здійснює проєвропейську діяльність.



У Луцьку воно розпочалося з олімпіади, яка проходила в міській раді, конкурсу знань про держави ЄС. Учасниками інтелектуального змагання стали 40 школярів: 26 лучан і 14 — із-за кордону, зокрема з Каунаса (Литва), Бреста (Білорусь) та Жешува, Любліна, Торуня, Замостя, Хелма, Бартошицького повіту (Республіка Польща). Учні виконували тестові завдання англійською мовою, демонструючи свої знання про країни Європи, їхню історію, культуру, традиції, економіку, а також про структуру й діяльність Євросоюзу.
Учасників олімпіади привітав секретар міської ради, виконувач повноважень луцького міського голови Ігор Поліщук. Побажавши їм хороших результатів, він зазначив, що Волинь давно здійснює проєвропейську діяльність. Результатом її є третя з чотирьох важливих нагород Парламентської Асамблеї Ради Європи «Щит Честі», якою відзначене наше місто.
Головним майданчиком святкування Дня Європи став Центральний парк культури та відпочинку імені Лесі Українки. Саме там відбувалися основні заходи. Найяскравішим дійством став фестиваль шкільної та юнацької творчості «Євробачення», під час якого учні луцьких шкіл демонстрували свої таланти, представляючи країни ЄС, знайомили з їхньою культурою. Працювало і «Євромістечко», в якому проводилася велика кількість різноманітних заходів, спрямованих на популяризацію цінностей європейської співдружності. Тут кожен міг отримати інформацію про Євросоюз, побувати на посиденьках, організованих школами іноземних мов, а заодно і перевірити свої знання англійської, німецької чи польської. Учні молодших класів брали участь у конкурсі малюнків на асфальті, в яких передавали своє бачення Луцька як європейського міста, у квесті на знання країн Європи, різноманітних розвагах. Для охочих майстри боді–арту малювали на руках і обличчі символи Євросоюзу, а працівниця Луцького зоопарку Олена Самчук проводила англомовну екскурсію. Її учасниця — учениця Луцького НВК–ліцей № 26 Настя Лисобей похвалилася, що зрозуміла геть усе, що розповідала гід, бо ж учить англійську і в школі, і займається нею додатково. Директор зоопарку Людмила Денисенко розповіла, що завдяки коштам Євросоюзу вдалося здійснити реконструкцію, створити гарні умови для тварин, кількість яких зросла із 46 видів до 86.
Наприкінці фестивалю виконувач повноважень луцького міського голови Ігор Поліщук та консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Савіцкі нагородили учасників і переможців конкурсу знань про країни Євросоюзу.


 

Telegram Channel