Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Порошенко відвідав концтабір, де утримувався Бандера

Волинь-нова

Порошенко відвідав концтабір, де утримувався Бандера

Президент України, перебуваючи з візитом у Німеччині, після переговорів із канцлером ФРН Ангелою Меркель відвідав меморіальний комплекс у колишньому концтаборі «Заксенгаузен», де були закатовані тисячі українців
Тут утримували найважливіших в'язнів, зокрема провідника ОУН Степана Бандеру, який із початку 1942 року по серпень 1944-го перебував у концтаборі «Заксенгаузен» у бункері «Целленбау» — найбільш «режимній» території табору. У вересні 1944 року нацисти його звільнили і запропонували участь у керівництві антирадянським збройним рухом в тилу Червоної армії. Однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився. 



Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акта відновлення Української держави 30 червня 1941 року.



У концтаборі «Заксенгаузен» загинув заступник голови ОУН поет Олег Ольжич. Тут утримувалися українські націоналісти Тарас Бульба-Боровець, Андрій Мельник, Олег Штуль (Жданович), Ярослав Стецько та колишній секретар Центральної Ради Євген Онацький.
Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акта відновлення Української держави 30 червня 1941 року. Проте вже 5 липня 1941-го Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року — в центральну Берлінську тюрму, звідки пізніше перевели до концтабору «Заксенгаузен».


 

Telegram Channel