Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Консультує адвокат компанії «Конфідент» Максим МОХНЮК

Волинь-нова

Консультує адвокат компанії «Конфідент» Максим МОХНЮК

Запитання можна надсилати на адресу редакції: 43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13 або на електронну скриньку [email protected]

Борги померлого мають віддавати його спадкоємці

 

Відповідно до рішення суду боржник повинен повернути мені борг. При житті він цього не зробив. У яких випадках після смерті боржника закон перекладає повернення боргу на спадкоємців?
Світлана Миколаївна МУРАХЕВИЧ,
м. Луцьк.

 

 

Шановна Світлано Миколаївно!
Закон дійсно передбачає повернення боргів померлого його спадкоємцями.
Цивільний кодекс України визначає, що спадкуванням є перехід не тільки прав, але й обов’язків від померлого до його спадкоємців.
Якщо ви маєте рішення суду про стягнення боргу з померлого, яке набрало законної сили, ви маєте з’ясувати, чи прийняли спадкоємці боржника спадщину після його смерті.
Для прийняття спадщини встановлюється шестимісячний строк з моменту смерті спадкодавця (боржника).
Зауважу, що Цивільний кодекс передбачає обов’язок спадкоємців боржника повідомити вас про відкриття спадщини, якщо їм відомо про його борги.
За умови, що спадкоємцям не відомо про борги спадкодавця, або вони не повідомили вас про прийняття спадщини, а ви знаєте про факт смерті спадкодавця (боржника), закон зобов’язує вас у шестимісячний строк з моменту, коли дізналися про смерть боржника, пред’явити свої вимоги до його спадкоємців, які прийняли спадщину.
В іншому випадку ви втратите право вимагати від спадкоємців погашення боргу спадкодавця.
За умови дотримання вами вказаного порядку спадкоємці боржника зобов’язані задовольнити ваші вимоги, але лише в межах вартості майна, одержаного в спадщину.

 

 


Коли освітяни можуть іти на пенсію за вислугу років

 

 

З 1989 по 1994 роки я навчалась в університеті (вступила відразу після закінчення школи). В 1994–му пішла працювати вчителем у сільську школу. Наразі мій педагогічний стаж становить 23 роки. Чи увійде час навчання у вузі (5 років) у стаж роботи при виході на пільгову пенсію і чи існує зараз пенсія за вислугу років? Якщо існує, то скільки треба мати стажу роботи?
Із вдячністю пані ЛЕСЯ,
Волинська область.

 

 

Пенсія за вислугу років наразі існує. Вона передбачена положеннями ст. 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення».
Відповідно до положень закону право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти після досягнення 55 років і за наявності спеціального стажу роботи станом на 1 квітня 2015 року — не менше 25 років.
З вашого листа випливає, що ваш педагогічний стаж зараз становить 23 роки.
Таким чином права на пенсію за вислугу років ви, на мою думку, не маєте.
Навчання в університеті з 1989 до 1994 року, виходячи з положень закону, не зараховується до стажу роботи при виході на пенсію за вислугу років. Однак цей період входить до загального трудового стажу при виході на пенсію за віком.

 

Telegram Channel