Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Дубенське лайно тектиме до Луцька і цього літа

Волинь-нова

Дубенське лайно тектиме до Луцька і цього літа

Рік тому депутатам Рівненської облради мешканці Млинівщини, що межує з Волинню, привезли у пляшках та скляних банках воду з Ікви — зі шматками лайна

Левко ЗАБРІДНИЙ


Через зношеність і замалу потужність дубенських очисних споруд в Ікву, яка впадає у Стир, потрапляють стоки 38-тисячного міста. На літо ситуація знову стане критичною, бо води в річці поменшає, а запах через спеку буде різкішим. Попри очевидне екологічне лихо грошей на реконструкцію інженерних систем досі не знайшли.
Обласна рада нещодавно отримала лист від Дубенської міської ради з проханням виділити в цьому році кошти на очисні. Проектно-кошторисну документацію, зазначають у листі, вже майже зроблено і саме Дубно виділить цьогоріч 635 тисяч гривень.



Попри очевидне екологічне лихо грошей на реконструкцію інженерних систем досі не знайшли.



Реконструкцію планують провести у дві черги: спершу ремонтуватимуть ті споруди, які працюють нині і мають потужність 4,2 тисячі кубів на добу (удвічі менше від потреби). А потім будуватимуть додатковий блок, який фільтруватиме 6 тисяч кубів на день.
Але екологічна комісія облради вирішила поки що грошей не виділяти. Як зазначив голова комісії Володимир Валявка, проект реконструкції дубенських очисних наразі розглядає Мінекології. За його словами, ймовірно, райцентр отримає фінансування з держбюджету, а тому кошти обласного не знадобляться.
Зазначимо, що Дубно — не єдине місто на Рівненщині, яке має такі проблеми. Кілька років не працювали очисні споруди у Володимирці, Рівне залежне від інженерних систем приватного «Рівнеазоту», а у Рокитному досі немає навіть повноцінної каналізації.


 

Telegram Channel