Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
І Нововолинську загрожує сміттєвий колапс?

Волинь-нова

І Нововолинську загрожує сміттєвий колапс?

Державний бюджет заборгував за пільги і субсидії містам обласного значення Волині 481 мільйон 860 тисяч гривень. Кошти, передбачені цьогорічною субвенцією, вичерпані. Це створює загрозу банкрутства комунальних установ

Алла ЛІСОВА


Так, наприклад, по Нововолинську станом на 1 травня цього року сума боргу становить 73 мільйони гривень. Найбільш критичне становище з поверненням із зазначеної суми так званих «живих» коштів — це 2 мільйони 347 тисяч гривень. Заборгованість виробничому управлінню комунального господарства становить 449 тисяч гривень. У свою чергу це підприємство 250 тисяч гривень винне за пальне, необхідне для вивезення сміття, і вже отримало попередження, що у випадку непроплати до 1 червня сміттєвози перестануть заправляти. Так недалеко і до сміттєвого колапсу, схожого на львівський! (на фото) Водночас із лютого нинішнього року не виплачують зарплату працівникам нововолинські ЖКП №1, №2 та ЖЕК №3, оскільки вони недоотримали 906 тисяч гривень. Майже мільйон гривень не відшкодовано об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, яких зараз у місті налічується більше 180. А це стримує процес початку ремонту дахів та мереж. Не краща ситуація і в інших містах області. У Луцьку сума заборгованих відшкодувань сягає 248 мільйонів гривень, у Ковелі — 110, у Володимирі–Волинському — 52 мільйони гривень.



З лютого нинішнього року не виплачують зарплату працівникам нововолинські ЖКП №1, №2 та ЖЕК №3, оскільки вони недоотримали 906 тисяч гривень.



Цю невтішну інформацію представники мерій Волині озвучили минулого четверга на спільному з народними депутатами Іриною Констанкевич та Ігорем Гузем брифінгу у стінах Верховної Ради. Таким чином вони намагалися загострити увагу урядовців на невиплаті державою коштів на пільги та субсидії і закликати їх дослухатися до порушених питань та якнайшвидше прийняти правильне рішення.
— Склалося враження, що Міністерство соціальної політики не володіє ситуацією і не вважає це питання настільки актуальним і гострим, — зазначив заступник нововолинського міського голови Володимир Рожелюк, який повернувся зі столиці. — На його думку, причину слід шукати в тому, що різним областям України призначені різні суми. Є «любимчики» і «пасинки». Так, наприклад, Вінницькій області у державному бюджеті на виплату пільг і субсидій передбачено 80 відсотків, а на Волині ж уже вичерпано весь ресурс на субсидії та пільги, запланований субвенцією на цей рік. І цих коштів, до речі, вистачило лише на січень—лютий.
Керівники міст вважають, що відсутність фінансування такої важливої сфери є серйозним ударом по реформуванню житлово–комунального господарства України і підриває процес децентралізації у нашій державі. Народні депутати України Ігор Гузь та Ірина Констанкевич мають намір озвучити проблему з парламентської трибуни на Дні уряду.


 

Telegram Channel