Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Жозе Моурінью: «Ліга чемпіонів – престижніший турнір, ніж Ліга Європи, але не для мене»

Волинь-нова

Жозе Моурінью: «Ліга чемпіонів – престижніший турнір, ніж Ліга Європи, але не для мене»

«Ібра-Кадабра» дивився матч на милицях, зате за «Червоних дияволів» забили Погба та Мхітарян і «Особливий» виграв свій четвертий єврокубковий фінал із чотирьох

Сергій ХОМІНСЬКИЙ


«Аякс» (Амстердам, Нідерланди) — «Манчестер Юнайтед» (Манчестер, Англія) — 0:2 (0:1 – Поль Погба, 18 хв.; 0:2 – Генріх Мхітарян, 48 хв.)
Ліга Європи. Фінал. Стокгольм (Швеція). Стадіон «Френдс–Арена». 24 травня 2017 року. Головний суддя Дамір Скоміна (Словенія).



54-річний португальський тренер Жозе Моурінью виграв свій четвертий єврокубковий фінал із чотирьох.



Англійський «Манчестер Юнайтед», який тричі здобував перемогу в Лізі чемпіонів (Кубку чемпіонів), ніколи у своїй історії навіть не грав у фіналі Ліги Європи (Кубка УЄФА).
Натомість амстердамський «Аякс» Кубок УЄФА таки виборював — 1992 року. Хоча перемог у Лізі чемпіонів (Кубка чемпіонів) має аж чотири.
Водночас «МЮ» ще не надто встиг «відвикнути» від європейських трофеїв — востаннє команда святкувала вікторію в Лізі чемпіонів 2008 року (а 2009 і 2011 програвала фінали цього турніру).
Натомість «Аякс» востаннє вигравав єврокубок — Лігу чемпіонів — далекого 1995 року (а наступного, 1996, амстердамці програли фінал цього турніру). Цікаво, що впродовж усього матчу в Стокгольмі просидів на лаві запасних 18-річний нападник «Аякса» Джастін Клюйверт. Син того самого Патріка Клюйверта, влучний удар якого у ворота «Мілана» приніс амстердамцям їхній останній трофей у тріумфальному 1995 році.
Цієї ж середи участь у фіналі єврокубків — після понад 20-річної перерви — «Аякс» у свій послужний список таки записав. Натомість «МЮ» тепер може похвалитися виграшем Ліги Європи.
На 18 хвилині відзначився (щоправда, допоміг і рикошет) зірковий француз Поль Погба (найдорожчий у світі гравець — його «Червоні дияволи» викупили в італійського «Ювентуса» минулого літа за рекордні 120 мільйонів євро). А невдовзі після перерви рахунок подвоїв добре відомий нам за виступами в Україні вірменин Генріх Мхітарян.
Через складну травму фінал (як і півфінали) пропускав лідер «МЮ» Златан Ібрагімович. Хоча для шведа це був справді особливий матч — адже грали в Стокгольмі, до того ж суперником був добре знайомий йому «Аякс» (перший закордонний клуб «Ібри–Кадабри», за який він виступав у далеких 2001—2004 роках).
Завдяки цій перемозі «МЮ» також здобуває путівку в Лігу чемпіонів (адже у Прем’єр–лізі команда фінішувала лише шостою).


 



За воротами
Жозе МОУРІНЬЮ, головний тренер «Манчестер Юнайтед» (який вкотре довів свою «особливість», вигравши уже четвертий єврокубковий фінал із чотирьох спроб):
«Для мене це найважливіший трофей у моїй кар’єрі, адже він останній. Звісно, Ліга чемпіонів — престижніший турнір, ніж Ліга Європи, але не для мене. Завдяки цій перемозі у мене бігають по шкірі мурахи. Це фантастичне відчуття. Для команди цей трофей значить все: європейський кубок, повернення в Лігу чемпіонів, гру в Македонії за Суперкубок у серпні. Для клубу це також останній шматочок пазла — адже ми завоювали трофей, якого досі не мали».
Нагадаємо також, що українські клуби можуть похвалитися одним здобутим Кубком УЄФА («Шахтар» 2009 року переміг у фіналі бременський «Вердер») і одним програним фіналом Ліги Європи («Дніпро» 2015 року поступився іспанській «Севільї»).


 

Telegram Channel