Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Пенсії по-новому: чи виберемося з-за межі бідності?

Волинь-нова

Пенсії по-новому: чи виберемося з-за межі бідності?

Нещодавно глава Кабміну Володимир Гройсман презентував проект пенсійної реформи. Якщо її підтримає парламент, то вже у жовтні пенсії будуть виплачуватися по-іншому

Євгенія СОМОВА


Прем’єр-міністр стверджує, що головна ідея реформи — відновлення соціальної справедливості. Володимир Гройсман вважає, що нинішня пенсійна система дискримінаційна для українців, які перебувають на заслуженому відпочинку. Адже отримують найнижчі в Європі виплати. Із 12 мільйонів пенсіонерів 8 мільйонів мають «мінімалку» — 1 300 гривень. Отож більшість людей похилого віку живуть за межею бідності. Реформа має це виправити. Зупинимося на основних її положеннях.


Виплати новим і старим пенсіонерам зрівняють
Однією з проблем існуючої солідарної системи є те, що перерахунок українцям, котрі вийшли на пенсію, не проводився з 2012 року, хоча розмір мінімальної зарплати за цей час переглядали 9 разів. Тому працівники, що виходять на заслужений відпочинок зараз, отримують більше, ніж ті, які це зробили раніше. А тому Кабмін пропонує здійснити осучаснення виплат, ввести іншу формулу нарахування для нових і старих пенсіонерів. При розрахунках будуть відштовхуватися від розміру середньої зарплати — 3764 гривні. Раніше рахували від 1197 до 3764 гривень. Очікується, що завдяки цьому пенсії більше 5 мільйонів українців з 1 жовтня 2017 року зростуть на суму від 200 до 1000 гривень.


Страховий стаж збільшать, а вік залишать попереднім
Влада неодноразово заявляла, що пенсійний вік підвищувати не буде, і в урядовому законопроекті, який презентував прем’єр-міністр Володимир Гройсман, про це не йдеться. Втім, він усе ж підвищиться.



Нині в Україні мають право виходити на пенсію чоловіки у 60 років, жінки — у 58,5.



Нагадаємо, що нині в Україні мають право виходити на пенсію чоловіки у 60 років, жінки — у 58,5. Однак Кабмін знайшов спосіб змінити пенсійний вік, уникаючи негативної реакції суспільства. Він запропонував із 2018–го підвищувати страховий стаж щорічно на рік, розробив такий механізм, завдяки якому вже через 10 років тільки половина українців зможе виходити на пенсію у 60. Скажімо, якщо у 2018–му для виходу на пенсію у 60 літ треба буде мати 25 років стажу, то до 2028–го — майже 35. Якщо людина, яка у 2019–му досягне 60, офіційно працювала 15, то пенсію отримає тільки в 65 років. Якщо страховий стаж менший 15 років, то в 65 ця особа матиме лише соціальну допомогу. Її розмір значно менший від мінімальної пенсії. Але тут є три варіанти: працювати кілька літ після 60, відкладати на пенсію самому або докупити страховий стаж (не більше 5 років), заплативши державі певну суму. Та чи купуватимуть? Забезпеченим українцям це не потрібно, а бідні не матимуть грошей. Що ж до купівлі, то нема гарантії, що недержавні пенсійні фонди вміло розпоряджатимуться коштами і збережуть їх від інфляції. Зрештою, вони можуть зникнути разом із грошима українців.


Ті, хто працює, не будуть платити «податки»
Щоб стимулювати громадян продовжувати трудитися, уряд пропонує відмінити обмеження розміру пенсій. Тобто, якщо зараз працюючі отримують їх урізаними — на 15 відсотків менше, то після запровадження реформи — у повному обсязі.


Особливі умови виходу на заслужений відпочинок відмінять
Кабмін пропонує позбавити права дострокового виходу на пенсію усіх пільговиків, крім військовослужбовців. Нагадаємо, що зараз його мають працівники, зайняті на небезпечних і шкідливих виробництвах. З 1 січня 2018 року їх хочуть позбавити права на призначення пенсії за вислугу літ. При цьому Кабмін пропонує роботодавцям платити підвищені ставки єдиного внеску за працівників, зайнятих на роботах, передбачених списками № 1 і № 2 — шахтарів, хіміків, металургів. Очікується, що після виходу на заслужений відпочинок ці особи будуть отримувати більше.


Запрацює накопичувальний рівень
З 1 січня 2019 року Кабмін пропонує ввести особисті пенсійні рахунки. Починати цю реформу планує із шахтарів. Для тих, які досягли 35 років, відкриють персональні рахунки у Пенсійному фонді, на які будуть перераховуватися внески, і пізніше з них вони отримуватимуть виплату.


Обов’язкова індексація
Уряд обіцяє закріпити в законодавстві норму про автоматичну щорічну індексацію пенсій, щоб захистити їх від інфляції. Це буде проводитися із врахуванням фінансових можливостей пенсійної системи, але не менш як на 50 відсотків росту серед-ньомісячної зарплати за три роки і на 50 відсотків індексу споживчих цін. Зазначу, що зараз перерахунок виплат проводиться щорічно відповідно до індексації грошових надходжень населення, але не менше ніж на два відсотки заробітку, відповідно до якого нараховується пенсія.


 

Telegram Channel