Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Що робив вікінг на березі Пулемецького озера?

Волинь-нова

Що робив вікінг на березі Пулемецького озера?

У Шацькому районі знайдено унікальну позолочену поясну накладку з бронзи На березі озера Пулемецьке науковці розкопали накладку на ремінь, яка належала вікінгу. Про це «Волині-новій» розповів археолог Сергій Демедюк

Сергій НАУМУК



Він повідомив, що на цьому місці вже було знайдено три предмети, які належали вікінгам. Один був поламаний, два інших – мали незначну цінність. Але цього року натрапи­ли на справді унікальний ар­­те­­факт.
Йдеть­ся про накладку на кінець ременя. Не шитика, яким підтримували штани, а пояса, на який вішали бойову зброю. Накладка виготовлена з бронзи і позолочена.



« Такі речі виготовляли для знатних воїнів і, найімовірніше, в одному екземплярі.»



– На ній зображено сакральну символіку вікінгів: шатро Вальгали та тотемні звірі (два ворони, два вовки та дві, можливо, змії), – розповів Сергій Демедюк. – Такі речі виготовляли для знатних воїнів і, найімовірніше, в одному екземплярі. Оскільки маємо декілька знахідок з одного місця, то йдеться не про випадкову згубу, а про перебування вікінгів на Волині. Можливо, вдасться знайти пряжку з того ж пояса. Вочевидь, вона буде ще яскравішою.
Краєзнавець припускає, що знахідку можна датувати проміжком від VIII до XI – XII століття. Такий великий період часу пояснює тим, що у VIII столітті почалася експансія вікінгів у Європу. А в XI – XII столітті войовничі воїни Півночі хрестилися і, відповідно, язичницькі зображення вже менше траплялися на деталях спорядження.
Артефакт передано на тимчасове збереження у Волинський краєзнавчий музей. Сергій Демедюк таки сподівається, що колись музей запрацює і в Шацьку.


 

Telegram Channel