Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Путін уже «анексував» і княжну Анну…

Волинь-нова

Путін уже «анексував» і княжну Анну…

Під час спільної прес-конференції з новим французьким президентом Емануелем Макроном російський «цар» у кількох реченнях на тему історії фактично зізнався у причинах війни Росії проти України

Василь РОГУЦЬКИЙ



Володимир Путін, зокрема, заявив: «З поїздки Петра І до Франції не розпочалась історія російсько–французьких відносин. Вона має набагато глибші корені. Освічена французька публіка знає російську Анну – королеву Франції». При цьому Путін заявив, що батько Анни Ярослав Мудрий був «нашим».
Логіка російських шовіністів проста: раз Анна і київські князі – їхні, значить і територія має бути їхня, а України «не було, нема і бути не може». Адже в іншому випадку Російська імперія втрачає історичне підгрунтя, легітимність. Росіяни не хочуть ставати «молодшими» на кілька століть і вести свою державність від Московського улуса, заснованого в 1277 році за наказом татаро-монгольського хана Менгу-Тімура.
Їм треба європейську київську спадщину. А раз на неї по праву претендує Україна, значить – її треба знищити. Тож Україна б’ється з Росією не тільки за майбутнє, а й за минуле.



Київська Русь охоплювала сучасні території Естонії, Литви, Латвії, Польщі, Чехії та Румунії. Отож, будь ласка, без дурниць про триєдину націю.



Резонансна заява Путіна спровокувала інтернет-бійку між двома країнами. Цю дуель помітили навіть у світі і кілька західних видань написали про неї. Що добре для українців, бо це – ще один привід пояснити світу, що Москва – злодійка, яка привласнила собі історію сусідів. До речі, західні ЗМІ переможцем у цій словесній перепалці визнали Україну. Можливо, тому, що ми відповідали з гумором, але впевнено. Такою була, зокрема, і відповідь Петра Порошенка. Звертаючись до українців з нагоди остаточної ратифікації Нідерландами Угоди про асоціацію України та ЄС (попри результати референдуму!), він сказав: «Історично ми були частиною Європи. До речі, з часів давньоукраїнського князя Ярослава Мудрого (його гербом був тризуб! – Ред.) і його доньки–киянки Анни Ярославни, яку буквально вчора Путін намагався на очах у всієї Європи вкрасти у російську історію».
Своєю чергою міністр закордонних справ України Павло Клімкін просто поглузував із російського президента, заявивши, що вважатиме українцем… Олександра Пушкіна, оскільки його надихали на творчість українські Одеса та Крим.
А була ще словесна перепалка в офіційних акаунтах України та Росії у Твіттері. Росіяни щось мололи про спільну спадщину трьох народів. А наші знову відповіли не без гумору. Надали дві довідки: про те, ким у 1051 році була Анна Ярославна, а також подали зображення Москви на той час – густий березовий ліс!..
І остаточно добили такими словами: «Київська Русь охоплювала сучасні території Естонії, Литви, Латвії, Польщі, Чехії та Румунії. Отож, будь ласка, без дурниць про триєдину націю».


Довідка
Анна Ярославна (у країнах Західної Європи також відома як Анна Київська; близько 1032 – після 1075) – середня дочка Великого князя Київського Ярослава І Мудрого (його ще називали «тестем Європи», оскільки віддавав своїх дочок за європейських князів та королів). Королева Франції, мати майбутнього короля Філіпа І. В історії цієї країни вона залишилася як прабаба майже 30 французьких королів.


 

Telegram Channel