Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Для чого пасажирам слухати зеківські пісні у маршрутках?»

Волинь-нова

«Для чого пасажирам слухати зеківські пісні у маршрутках?»

На четвертому році війни з Росією Рівненська обласна рада згадала, що у місцевих маршрутках досі звучить російський «блатний шансон». А тому на сесії 2 червня депутати планують обмежити використання як шансону, так і пісень з політичним та кримінальним підтекстом, написаних у Росії, у громадському транспорті та закладах відпочинку на Рівненщині. Мовляв, з метою виховання молоді

Левко ЗАБРІДНИЙ


Ідея «припинити публічне відтворення аудіовізуальних творів, написаних після перемоги Революції гідності на території Росії, а також відтворення російської музики «шансон» та іншої кримінальної, створеної на території країни–агресора», належить «свободівцю» Олександрові Савчуку. Минулого тижня профільна гуманітарна комісія проект рішення підтримала. Тільки зобов’язала юристів попрацювати над словосполученням про музику, написану після Майдану в Росії, аби під заборону потрапила тільки та, що має політичний підтекст. Депутати додають, що не проти російської класики і навіть попси, але така, переконують, у маршрутках звучить значно рідше, аніж «блатний шансон».



Якщо облрада проголосує за проект, рішення для водіїв маршруток чи власників ресторанів–клубів буде лише рекомендаційне. Покарання згідно із законодавством немає.



Якщо облрада проголосує за проект, рішення для водіїв маршруток чи власників ресторанів–клубів буде лише рекомендаційне. Покарання згідно із законодавством немає. Хоча на Волині, до прикладу, подібні рішення приймали ще кілька років тому і вони там спрацювали.
До слова, у вівторок Верховна Рада проголосувала за зміни до закону і зобов’язала загальнонаціональних телерадіомовників збільшити кількість україномовної продукції до 75%. А торік прийняли закон про 35–відсоткові квоти української музики на радіо та музичних телеканалах.


 


 



Олександр САВЧУК,
депутат облради від фракції «Свобода»:
— Це радше звернення до власників маршруток та керівників закладів, щоб вони припинили відтворення шансону та іншої кримінальної музики. Але ми будемо робити усе можливе, аби рішення виконували. Все-таки ми боремося за безпеку України, результат буде на наших дітях та внуках, які не слухатимуть «Золотиє купола» чи «Рюмка водкі на сталє». Інший шансон, окрім блатного, наші водії і не вмикають. Щодо пісень, написаних після 2014 року, то йдеться про ті, які належать виконавцям, що займають відкриту антиукраїнську позицію і в’їзд яким заборонено в Україну.


 



Валентин ДЕМЧУК, президент
ГО «Союз перевізників України»:
— Як на мене, кричуща російська музика з кримінальним чи політичним підтекстом у громадських місцях справді не повинна звучати. А в іншому – це особистий вибір людини, що їй слухати. Наприклад, не весь шансон кримінальний. Хотілося б, щоб у нас все-таки залишалася свобода вибору в країні. До речі, на музику у маршрутках нам ніколи не скаржилися. Думаю, такі речі легко можна вирішити з водіями. Часто вони просто вмикають радіо і мало зважають, які пісні там звучать. Попросити – і вони вимкнуть.


 



Алла ЧЕРНІЙ,
голова гуманітарної комісії облради, депутатка від «Батьківщини»:
— Гуманітарна комісія підтримала проект рішення. Йдеться не про заборону російської музики загалом, а лише обмеження у публічних місцях тих пісень, що мають негативний контекст. Для чого пасажирам слухати зеківські пісні у маршрутках? Рішення облради носитиме лише рекомендаційний характер, але на обласному рівні можна буде чинити моральний вплив, аби рекомендацій дотримувалися.


 


 



Валерій РЕДЬКО,
заступник голови гуманітарної комісії облради, депутат від БПП:
— Не люблю шансону і не слухаю його, але знаю, що там є пісні і не кримінального контексту. Навіщо забороняти всі? Ще подумаю, як голосуватиму 2 червня. Втім, мені імпонує рішення, яке свого часу ухвалили у Франції. У них практично вся музика, яка звучить на радіо, телебаченні, – французька, хоча сусідній великобританський шоубіз на голову вищий і якби не квоти, заполонив би ефіри.


 


 



Ярослав МЕЛЬНИК,                                                                                                                         начальник обласного управління культури:
Проект рішення наше управління не розглядало, тож дати якусь оцінку не можу. Щодо себе скажу: я — проти обмежень. До речі, закон про квоти для українських пісень діє. Їх з’явилося значно більше в ефірному часі.


 

Telegram Channel