Курси НБУ $ 41.45 € 46.11
Гарбузи для Європи

Волинь-нова

Гарбузи для Європи

На Рівненському Поліссі вирощуватимуть незвичні для нас штирійські дині. Найближчими днями австрійські інвестори засіють перші 500 гектарів. На місцях очікують, що це частково відродить сільське господарство і створить додаткові робочі місця, хоча продукція в основному йтиме на Захід

Валентин СТАВСЬКИЙ


Штирійський, або голосінний гарбуз від звичайного відрізняється зернятами, які зверху не мають лушпиння. Вивели цю баштанну культуру в Австрії для виготовлення ліків і цілющої олії. Але на оброблених важкими хімікатами європейських землях її врожайність низька. Австрійці звернули увагу на Україну і взялися вирощувати гарбузи на Рівненщині. В Корецькому і Дубенському районах із 2013 року ними щороку засівають до 2 тисяч гектарів.



« Штирійський, або голосінний гарбуз від звичайного відрізняється зернятами, які зверху не мають лушпиння. »



А тепер інвестори зацікавилися родючими поліськими грунтами.
— Наш район — сільськогосподарський. Проте, на превеликий жаль, наші землі вже десятки років пустують, на них росте бур’ян. А ось завдяки інвесторам, які заходять в наш район, ми розвинемо цей аграрний напрямок, — говорить голова Дубровицької райдерж­адміністрації Микола Петрушко.
Австрійці вже уклали угоди на оренду з пайовиками Соломіївської сільської ради. Днями розпочнуть пілотний посів гарбузів на площі в 500 гектарів. Це створить кілька десятків нових робочих місць.
— Ми бачимо порозуміння як керівництва району, так і людей–пайовиків, які мають вільні землі, — констатує представник інвестора в Україні Леонід Кононенко. — За збут інвестори не переживають, адже насіння переважно експортують до Європи. Розрахунок йде в євро і коливання гривні на продаж гарбузів не впливає. Далі, якщо почне цей ринок розвиватися, ми вже почнемо в Україні реалізовувати частину продукції — саме насіння, продукти хлібопекарської і кондитерської промисловості, ліки, які виготовляють саме з цих гарбузів.
Загалом австрійські інвестори готові засівати на території Дубровицького району до 5 тисяч гектарів. Крім гарбузів, культивуватимуть також жито, просо і навіть льон.


 

Telegram Channel