Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Своє 70-ліття відсвяткувала на Ельбрусі

Волинь-нова

Своє 70-ліття відсвяткувала на Ельбрусі

Нескорена віком. Так кажуть про мешканку Здолбунова, що на Рівненщині, Марію Брагу, яка щороку мінімум двічі піднімається в гори. У свої 75 жінка мріє підкорити найвищу вершину Західної Європи — Монблан

Валентин СТАВСЬКИЙ

 


Займатися альпінізмом пані Марія розпочала в 36. І ось вже майже 40 літ її любов до гір не згасає. Вона швидко і вправно піднімається на будь-яку висоту. Всі рухи добре відпрацьовані, адже за спиною у Марії Браги не одне сходження на гірську вершину. Туризмом захопилася ще під час роботи лаборантом у Рівненському музичному училищі. Разом зі своїми учнями якось вирішили відпочити в горах і вирушили в Яремче.

 

 

 

Аби тримати себе у формі, жінка тричі на тиждень тренується на скеледромі у Рівному.

 

 

— Ось тоді у Карпатах я і «тормознулася». Відчула, що хочу бути тут, — пригадує пані Марія.
Після цього вона 20 років пропрацювала на станції юних туристів тренером з альпінізму, під час яких здійснила десятки сходжень на вершини Кавказу. А в 60 поїхала в Італію на заробітки. До Рівного повернулася через чотири з половиною років. Проте радості від зароблених грошей і придбаної для дочки квартири не було. Жінка не могла навіть спати та їсти — так виснажив той закордон. І тоді вирішила, що треба знову піти в гори. Піднялася з друзями на Ельбрус. З купою незабутніх вражень повернулася додому. І зловила себе на думці, що Італія забулася.
З того часу, коли на душі тяжко, пані Марія їде в Карпати. З собою часто бере вірного чотирилапого друга — пекінеса Боню. У свої 75 років мріє про сходження на Монблан (найвища точка Європи — 4810 метрів).
Аби тримати себе у формі, жінка тричі на тиждень тренується на скеледромі у Рівному. Весь інший час присвячує волонтерству — плете маскувальні сітки для бійців АТО. Сидіти, склавши руки, коли в країні війна, не може. Зізнається: «Як буде мир на нашій землі, тоді скажу, що я щаслива. А зараз хочеться зробити щось для того, аби цей час наблизити».

 

 

 

 

 

 

Telegram Channel