Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
ПРОЩАЛЬНЕ «БА-БАХ!» (Відео)

Волинь-нова

ПРОЩАЛЬНЕ «БА-БАХ!» (Відео)

Після закінчення спортивних баталій на зелених газонах в українському футболі настає час ухвалення «кабінетних рішень»

Сергій ХОМІНСЬКИЙ


Українська Прем’єр-ліга. Другий етап. 10 (32) тур. «Дніпро» (Дніпро) – «Волинь» (Луцьк) – матч зупинено на початку другого тайму за рахунку 1:0 (Артем Довбик, 33 хв.). 31 травня 2017 року. Дніпро. Стадіон «Дніпро-Арена». Головний суддя Іван Бондар (Київ).
«Волинь»: Роман Жмурко, Роман Шандрук, Олег Тракало, Руслан Марушка, Роман Баб’як (Андрій Ляшенко, 46 хв.), Роман Ільницький, Євген Котюн, Юрій Романюк, Юрій Тетеренко, Владислав Дмитренко, Сергій Петров. Головний тренер Віталій Кварцяний (старший тренер Володимир Дикий).
1 червня спортивно-інформаційний простір України розірвало неймовірно-сенсаційне повідомлення. Буцімто чернігівська «Десна», яка гарантувала собі друге місце в першій лізі, не отримала атестату на участь в Прем’єр-лізі в наступному сезоні і програла апеляцію з цього питання. Тож місце чернігівського клубу займе рівненський «Верес», який очолить… Віталій Кварцяний.
Стверджувалося також, що разом із тренером Кварцяним у Рівне переїде і ряд гравців луцької «Волині». Окрім того, «Верес» начебто розглядає варіант проведення матчів на луцькому стадіоні «Авангард», поки в Рівному триватиме реконструкція місцевої арени.



Для 19-річного голкіпера «Волині» Романа Жмурка вибух петарди під ногами став такою несподіванкою, що він, затуливши вуха руками, заскочив у ворота.



Хоча ця інформація й не має офіційного підтвердження, спростовувати її також ніхто не став. Уболівальники ж «Десни» пригрозили масовими акціями непокори у столиці. І, відверто кажучи, їх зовсім не складно зрозуміти. Можна до найдальших закутків своєї душі вболівати за рідний і дорогий нам «Верес», але за спортивним принципом рівняни, на превеликий жаль, таки поступилися «Десні». І в турнірній таблиці, і в очних поєдинках (0:0 у Чернігові й 0:2 у Рівному).
Чернігівці інфраструктурно не готові до Прем’єр-ліги? А рівняни – «готові»! Саме тому низку «домашніх» матчів ранньої весни вони цьогоріч грали… в інших містах та містечках області! Бо на рівненському «Авангарді» було таке болото, що там могли проводити хіба що змагання з боротьби у багнюці. І навіть тренуватися «Вересу» тоді довелося в інших регіонах…
Грати «домашні» поєдинки в Луцьку? Так на місцевому «Авангарді» навіть на «Волинь» цього сезону дуже часто збиралося трохи більше тисячі глядачів…
А щодо Віталія Кварцяного… Принаймні, ультрас «Волині» вже відреагували на чутки заявою, що розцінюватимуть такий поворот подій як зраду.
Натомість в останньому турі в Дніпрі господарі та їхні суперники-лучани прощалися з Прем’єр-лігою. Якщо «Волинь» вже має досвід «вильотів» в Першу лігу (як і повернення звідтіля), то з «Дніпром» трохи інша історія. Клуб два роки тому грав у фіналі Ліги Європи, за часів Незалежності ніколи не покидав вищий дивізіон, а у 1980-ті роки двічі здобував «золото» Чемпіонату СРСР! А зараз легендарний «Дніпро» взагалі близький до зникнення. Хоча й перспективи нашої рідної «Волині», вочевидь, не кращі…
На матч тренерський штаб лучан виставив… молодь. Точніше, залишив молодь у запасі, а на поле випустив юнь. Скажімо, в останньому турі за «Волинь» зіграв уже четвертий протягом сезону воротар – 19-річний Роман Жмурко (раніше 17 матчів у «рамці» відстояв Артем Кичак, ще по сім – Віталій Неділько та Андрій Марчук). До речі, у «старті» лучан виявилося аж чотири футболісти з іменем Роман (окрім Жмурка – ще й Шандрук, Баб’як та Ільницький).
Власне, інцидент «за участю» Романа Жмурка став фінальним акордом виступів «Волині» та «Дніпра» у Прем’єр-лізі. На початку другого тайму, під час атаки на ворота лучан, під ногами їхнього голкіпера розірвалася кинута з трибун петарда. Для Романа вибух став такою несподіванкою, що він, затуливши вуха руками, заскочив у ворота (на фото).




Головний арбітр Іван Бондар, не вагаючись, дав фінальний свисток і наказав командам покинути поле. До речі, матч через поведінку вболівальників дніпрян переривався ще у першому таймі. І вже тоді навколо поля з’явилися пожежники у своїх колоритних обладунках.
Вочевидь, згодом буде ухвалене рішення про технічну поразку «Дніпра», яке, щоправда, навряд чи хоч комусь принесе радість.


Відеоогляд матчу – програма «ПроФутбол» – https://www.youtube.com/watch?v=k2ZPhtC6fPo :



Серед інших помітних подій туру – заява Сергія Реброва про відхід із тренерського містка «Динамо», зроблена після перемоги над «Чорноморцем». З матчем, щоправда, це ніяк пов’язано не було – інформація у ЗМІ про ухвалення відповідного рішення з’явилася ще до поєдинку.


ЗА ВОРОТАМИ



Володимир ДИКИЙ, старший тренер «Волині»:



Ми дивимося в майбутнє: з ким працювати далі, а з ким розлучатися.



«Ви бачили, який був склад. Ми виставили всю волинську молодь, щоб дати шанс проявити себе, відчути, що таке Прем’єр-ліга. Ми дивимося в майбутнє: з ким працювати далі, а з ким розлучатися.


Молоді хлопці сьогодні старалися. Я просив їх грати сміливо, показати кращі якості, не боятися йти в обіграш, підключатися. Говорив, що результат не цікавить, а головне, щоб показали, на що здатні».
Усі результати туру:
«Битва за чемпіонство»: ФК «Олександрія» – «Шахтар» – 1:1; «Зоря» – «Олімпік» – 2:0; «Динамо» – «Чорноморець» – 2:1.
«Змагання за збереження прописки»: «Карпати» – «Зірка» – 2:1; «Сталь» – «Ворскла» – 0:0; матч «Дніпро» – «Волинь» було зупинено через хуліганську поведінку вболівальників.



Підсумок гонки бомбардирів: Андрій Ярмоленко («Динамо») – 15 голів (5 – із пенальті); Факундо Феррейра («Шахтар») – 13 (1 – з пенальті); Густаво Бланко Лещук («Карпати»/«Шахтар») – 11. 

Telegram Channel