Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Щоб літні небезпеки відпочинку не затьмарили

Волинь-нова

Щоб літні небезпеки відпочинку не затьмарили

Найвеселіша, найбезтурботніша пора відпусток, канікул не обходиться і без неприємних пригод. Як їх пережити з найменшою шкодою для здоров'я малюка?

У бабусі в селі добре, але ввечері тнуть комарі. У деяких діток може бути алергічна реакція на укуси, особливо множинні, тоді використовуємо антигістамінні засоби місцевої або загальної дії, обмежуємо харчові алергени.
Оси й бджоли кусають рідше, але серйозніше. Жало потрібно видалити, прикласти холод, розчин чайної соди до місця укусу, змастити антигістамінною маззю. Найнебезпечніші місця — язик, рот, горло, оскільки набряк може призвести до порушення дихання. Тому не варто годувати дітей на вулиці солодощами, фруктами, поїти компотом, лимонадом.



Необхідно звести до мінімуму потенційно небезпечні продукти — тістечка з кремом, м'ясні салати тощо. При перших симптомах отруєння необхідно промити шлунок, прийняти сорбент, багато пити.



Маленьких слідопитів тягне на прогулянки до лісу чи парку, а там можуть підстерегти кліщі у високій траві і на чагарниках на відстані 50 — 150 см від землі. Ці кровопивці переносять кліщовий енцефаліт, хворобу Лайма та інші інфекційні захворювання. Коли дитину вкусив кліщ, краще звернутися до медиків. Якщо такої можливості немає, необхідно видалити його самостійно. Комаху радять покласти у флакон із щільною кришкою та відвезти в лабораторію для дослідження. Протягом 21 дня потрібно стежити за місцем укусу і при появі почервоніння звернутися до інфекціоніста.
Не можна допускати перегрівання на сонці, у спеку треба гуляти до 11 години ранку і після 16-ї увечері. Якщо у малюка підвищена температура, почервоніло обличчя, з'явилися головний біль, нудота, заберіть його у прохолодне приміщення, покладіть на голову вологу пелюшку, дайте пити. Для профілактики сонячних опіків шкіри використовуйте захисні креми, парасольки, підбирайте закритий одяг із натуральних тканин.
Під час відпочинку маєте продумати, де і чим будете годувати дитину. Необхідно звести до мінімуму потенційно небезпечні продукти — тістечка з кремом, м'ясні салати тощо. При перших симптомах отруєння необхідно промити шлунок, прийняти сорбент, багато пити.


 

Telegram Channel