Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

У правця — «сардонічна», зловісна посмішка

Причина виникнення цієї небезпечної хвороби — мікроби і бактерії, які найчастіше живуть у грунті і потрапляють в організм через ранки чи подряпини на тілі або через слизові оболонки. Люди, що вже перенесли недугу, не застраховані від неї в майбутньому

Марія Шкорубська, сімейний лікар Луцького центру
первинної медико-санітарної допомоги №2


Переважно випадки захворювання трапляються у весняний та літній період, коли тривають польові роботи. Перші симптоми правця можуть проявитися через 10—12 днів після того, як мікроби були занесені в місце порізу або поранення.
Хвороба характеризується гострим перебігом. З’являються загальна слабкість, втома, нездужання. У тій ділянці тіла, де є ранка, пече. Варто звернути увагу на судоми, які ускладнюють роботу жувальних м’язів. Відкривати рот стає все складніше, ковтати дуже важко, як при ангіні, а потиличні м’язи робляться напруженими і болючими. Судомні скорочення м’язів обличчя пояснюють його дивний вираз — це так звана «сардонічна» посмішка. Поступово судоми оперізують всі групи м’язів, може зупинитися дихання, і якщо вчасно не надати допомогу, врятувати хворого не вдасться.
Найнебезпечніше, що токсичні речовини, які з’являються в крові при захворюванні на правець, неможливо визначити лабораторними методами. В умовах стаціонару хворому вводять протиправцеві засоби: сироватку та імуноглобулін. Основне завдання — відновлення дихальної функції і профілактика пневмонії.
Щоб запобігти недузі, зазвичай із раннього віку дітям роблять специфічні щеплення. Перший раз вакцина вводиться у два місяці, а потім (з перервою у два місяці) ще двічі. Повторна ревакцинація проводиться у півтора, а потім — у шість і чотирнадцять років. Дорослим, особливо тим, хто зайнятий у сільськогосподарському виробництві, хто працює на дачі, городі, робити щеплення необхідно через кожні 10 літ. На жаль, у 2016 році в області було вакциновано від правцю (як і від дифтерії та кашлюка) рекордно малу кількість дітей. Сумні наслідки, як прогнозують фахівці, проявляться ростом захворюваності. Тому варто подбати про безпеку і захист.

Telegram Channel