Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Освячене зілля — оберіг і ліки

Волинь-нова

Освячене зілля — оберіг і ліки

На Трійцю люди приходять до церкви з букетиками цілющих трав і квітів. У зелених пучечках можна побачити полин, любисток, аїр, пижмо, чебрець, м'яту, мелісу… Окроплення свяченою водою подвоює їхню силу

Димом сухого полину наші предки обкурювали житло перед новосіллям, прикріплювали освячене зілля над вхідними дверима, щоб не пускало до хати темних сил. Настоями із цієї рослини регулюють діяльність шлунково-кишкового тракту і менструального циклу.



Чебрець шанобливо величали жіночою або «богородицькою травою» і вірили, що він допомагає народити і виростити здорову дитину.



Стебла лепехи (аїру болотного) розкидали по долівці. Вважалося, що аїр очищає житло, зміцнює здоров'я, відновлює душевну рівновагу і надійно захищає від напастей. Настоянки з лепехи робили для полоскання горла при застуді, а шматочок висушеного корінця радили тримати в роті, коли турбувало запалення ясен. Відваром із квіток нагідок, коренів лепехи і лопуха мили голову, щоб волосся не випадало.
Любисток («любовний корінь», «щаслива травичка») захищав від чаклунства, пристріту, допомагав привернути кохання. Рослину клали до купелі. У народній медицині відвари, настої та чаї з любистку застосовувалися як сечогінний, відхаркувальний, болезаспокійливий засіб. А його свіже листя, трохи пом'явши, прикладали до чола, щоб позбутися головного болю.
Пижмо теж вважалося оберегом, окрім того, з нього готували ліки, які використовували при лихоманці, шлунково-кишкових захворюваннях, подагрі, ревматизмі, захворюваннях печінки і жовчного міхура.
Чебрець шанобливо величали жіночою або «богородицькою травою» і вірили, що він допомагає народити і виростити здорову дитину, зберегти мир у сім'ї. Чай із чебрецю проганяє безсоння. Рослину в народній медицині застосовували як відхаркувальний, потогінний, заспокійливий засіб. Примочками знезаражували рани, тамували біль.
Ще в давнину люди помітили, що аромат м'яти здатний освіжати, активізувати розумову діяльність. Чаї із меліси заспокійливо діють при нервових і серцевих хворобах, регулюють функцію шлунково–кишкового тракту. Компресами з теплих листків можна лікувати шкірні запалення.


 

Telegram Channel