Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи допоможе волинській медицині досвід Литви?

Волинь-нова

Чи допоможе волинській медицині досвід Литви?

Саме в цій країні вивчали сучасні практики управління галуззю наші фахівці на чолі з начальником управління охорони здоров'я облдержадміністрації Ігорем Ващенюком. Своїми враженнями від побаченого він поділився з журналістами

Галина СВІТЛІКОВСЬКА


Про 30 мільйонів доларів, які отримає Волинь від Світового банку в рамках реалізації проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», розповідали й писали багато. Втілювати програму розпочали у червні 2015 року. Кошти мають спрямовуватися на реконструкцію та капітальний ремонт амбулаторій сімейної медицини, придбання санітарного транспорту, закупівлю обладнання для медичних закладів різних рівнів, створення електронного реєстру хворих на серцеві недуги тощо.



Поки в Україні роками ламали списи в дискусіях і суперечках щодо реформування медицини, в Литві встигли її докорінно змінити, зробити доступною для людей.



Один із задекларованих напрямів — освітній. За чотири роки мають пройти навчання 1340 медичних працівників. Передбачено стажування у європейських клініках, участь у семінарах, наукових конференціях і, зокрема, ознайомлення з досвідом управління та особливостями організації системи охорони здоров'я в інших країнах.
За словами Ігоря Ващенюка, поїздка до Литви була пізнавальною і повчальною, адже з цією країною ми мали спільне «радянське минуле», схожі стартові умови. Однак, поки в Україні роками ламали списи в дискусіях і суперечках щодо реформування медицини, в Литві встигли її докорінно змінити, зробити доступною для людей.
Ще у 1977 році там запровадили систему медичного страхування: кожен, хто працює, сплачує внесок у розмірі 6 відсотків від своїх доходів, ще 3 відсотки перераховує за людину працедавець. Якщо особа є непрацездатною, її страхує держава. У результаті жителі Литви можуть безкоштовно отримувати майже всі види медичної допомоги (за винятком стоматології, косметології), їм відшкодовують вартість усіх необхідних ліків (у переліку —1700 препаратів, 90 відсотків із них — безкоштовні).
В Україні планують починати реформи з первинної ланки медицини, тому волинська делегація з особливим інтересом вивчала принципи її діяльності у Литві. Там сімейний лікар зобов'язаний надавати допомогу хворим цілодобово. Якщо з якихось причин він не може її забезпечити, то укладає угоду із найближчим лікувальним закладом, щоб там його підопічним надавали послуги. Серйозну увагу приділяють профілактиці захворювань: якщо сімейний лікар вчасно виявить онкопатологію — отримує премію розміром 200 євро.
Розповідав Ігор Ващенюк і про інші особливості литовської системи охорони здоров'я. Але чи вдасться волинським медикам сповна скористатися добрим досвідом колег із Прибалтики? В Україні досі з приводу реформ не можуть порозумітися МОЗ і профільний комітет Верховної Ради, законопроекти про реформування медицини в парламенті визнали «сирими». Отож, є загроза зриву впровадження тих нововведень, які попередньо задекларували.
Цікавило журналістів, як реалізується на Волині не тільки освітня, а й «матеріальна складова частина» проекту Світового банку. За словами Ігоря Ващенюка, вже цього місяця почнуть встановлювати комп'ютери у всіх амбулаторіях області, є необхідне програмне забезпечення, впроваджуватимуться повноцінні електронні медичні картки. Оголошені тендери для закупівлі нового обладнання. n


 

Telegram Channel