Курси НБУ $ 39.78 € 42.31

«Грядка» для Мамчура

Зазвичай будівельний процес відбувається за простою схемою: розмітили землю, залили фундамент, звели конструкцію. Але якщо будувати береться управління культури, то фундаменти у Рівному не заливають, а відкопують, як-от біля стадіону «Авангард» торік, де знайдених руїн замку виявилося менше, аніж сторожової будки, яку поставили за бюджетні гроші охороняти те, що й так ніхто не вкрав би

Левко ЗАБРІДНИЙ


А тепер управління взялося зводити пам’ятник Георгію Косміаді біля будинку скандальної родини Мамчурів на вулиці 16 Липня. На землі, за яку ті наполегливо судяться вже понад 10 років. Поки заливали бетон, Мамчури виграли черговий суд і призупинили будівництво, а якщо виграють всі інші, управлінню доведеться залитий бетон викопувати. Досвід у «розкопках» підопічні Тараса Максименка (начальника міського управління культури) вже мають, а витрачені гроші, як завжди, спишуть. Хоча в графі, на що витрачали, по-чесному мали би написати «на грядку для Мамчура».



Поки заливали бетон, Мамчури виграли черговий суд і призупинили будівництво, а якщо виграють всі інші, управлінню доведеться залитий бетон викопувати.



Встановили будівельний паркан на 16 Липня, поруч рівненської дирекції залізничних перевезень та двоповерхового будинку №31а, який належить родині Мамчурів, 16 травня. За кілька днів будівельники розкопали землю та залили бетоном основу під постамент. Утім 23 травня Рівненський міський суд за позовом Мамчурів зобов’язав призупинити всі роботи, поки розглядатиме інший позов – адміністративний, у якому Мамчури намагаються довести, що будівництво пам’ятника Косміаді незаконне. Бо ділянка, на якій зводять, — спірна: кому має належати — досі встановлюють у судах. На публічній кадастровій карті так і зазначено, що власність не визначена. Окрім того, Мамчури у позові наполягають, що пам’ятник заважатиме їм добиратися до свого будинку, хоча до споруди – добрих 15 метрів, а поруч давно всі охочі припарковують свої авто.
До слова, на пам’ятник з міського бюджету витратять 300 тисяч гривень, стільки ж – на благоустрій території поруч. Тендер на зведення постаменту управління культури не оголошувало. За словами Тараса Максименка, роботи виконує фірма, яка належить бізнесмену Пігалю.
— Не існує ніякої спірної ділянки, — переконує Тарас Максименко. — Ми ставимо пам’ятник на землі, яка закріплена за залізницею, і маємо всі погодження від останньої. Міська влада у 2015 році вже визначилася у цьому питанні – віддавати земельну ділянку у власність Мамчурів не стали. Невже вони вважають, що міські депутати цього скликання змінять свою думку? Мамчурам казали зменшити апетити. На підставі того, що мають нерухомість, місто їм би виділило землю під будинком і кілька метрів навколо, але ж не 10 соток аж до дороги. Як тільки ми почали виготовляти проект
цього пам’ятника і запустили його будівництво, нам одразу ж взялися устромляти палиці в колеса. Невже місто більше не має права поставити пам’ятник на своїй землі тільки тому, що якийсь громадянин хоче її собі у власність? А завтра Мамчур, може, управління культури надумає скасувати у суді? До речі, зведення пам’ятника на цьому місці погоджено із донькою Георгія Косміаді Надією та Спілкою художників. Ми будемо діяти відповідно до закону.


 

Telegram Channel