Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Петро Український: «Прощай, немытая Россия!..»

Волинь-нова

Петро Український: «Прощай, немытая Россия!..»

Привітавши співвітчизників із запровадженням безвізового режиму з Євросоюзом, Президент Петро Порошенко водночас попрощався із «страной рабов, страной господ» — кремлівською імперією

Василь РОГУЦЬКИЙ


«До побачення» Кремлю глава української держави сказав словами великого російського поета Михайла Лермонтова:
«Прощай, немытая Россия,
Страна рабов, страна господ,
И вы, мундиры голубые,
И ты, им преданный народ».
На це мітингувальники відповіли схвальним гулом, а Москва — скреготом зубів своїх пропагандистів, які вкотре заходились переконувати росіян, що українцям безвіз потрібен тільки для того, щоб «мити унітази європейцям».



« Якщо українці останні 300 років були змушені лазити у Європу через російське вікно, прорубане Петром І, то тепер ходитимуть через українській двері, відчинені при іншому Петрі.»



…Було видно, що Порошенко щиро радів. Ніде правди діти: безвізом він уже забронював собі місце в майбутніх підручниках з історії. Якщо українці останні 300 років були змушені лазити у Європу через російське вікно, прорубане ПетромІ, то тепер ходитимуть через українській двері, відчинені при іншому Петрі.
«Єдине, що засмучує, — це надвисока ціна, той кривавий рахунок, який нам, українцям, Кремль виставив за наше природне бажання самим будувати собі життя», — заявив Порошенко. Його, цей рахунок, і зараз на лінії фронту сплачують «найкращі з українців». А ще раніше заплатили мільйони наших співвітчизників, загиблі протягом століть у боях із імперією, заморені голодом, розстріляні, вивезені в Сибір… Тому не випадково звернувся Петро Порошенко до «тих росіян, які в умовах жорстокої імперської диктатури знаходять в собі мужність засуджувати агресію проти України». Тут Президент нагадав слова іншого поета, Олександра Пушкіна: «Товарищ, верь, взойдет она, звезда пленительного счастья, Россия вспрянет ото сна, и на обломках самовластья напишут ваши имена».
Порошенко переконаний, що Україна отримала свободу, «якої не знала». «Я сам належу до покоління, яке, щоб поїхати за кордон, ще мусило отримати виїзну візу, — продовжив він. — Хто вже забув, а хто вперше чує: треба було отримати спецдозвіл, щоб відлучитися з СРСР. Тому маємо цінувати цю свободу!»
Можемо додати, що навіть у межах самого СРСР були «візи». При Сталіні селяни, які становили половину населення України, без «візи» місцевого керівника не могли надовго покинути село. Це правило діяло аж до 1976 року, коли було відмінено новітнє кріпацтво і 62 мільйони селян СРСР нарешті отримали паспорти!
«В безвізу є початок, а кінця йому не буде, — завершив Порошенко. — Бо я вірю у велике майбутнє сильної об’єднаної Європи, яка солідарна з українцями. Слава Європі! Слава Україні!»


КОМЕНТАРІ



Оксана ЗАБУЖКО, письменниця:
«Мій народ виходить із рабства. От і все».


 


 


 



Андрій ЛЮБКА, письменник:
«Насправді у візовій лібералізації йдеться про питання передусім престижу, визнання українців як рівних собі: ми вам довіряємо, ви такі ж, як і ми. Не гірші. Наша революція була присвячена Гідності, а гідність — це і право перетинати кордон просто в разі потреби, без принизливих допитів і черг у консулятах».


 



Роман МОТИЧАК, публіцист:
«Святкуючи безвіз, ми не маємо права про це забувати. Це не заслуга ЄС. Це не їхнє поблажливе ставлення. Це не завдяки Євросоюзу сталося. Це сталося ВСУПЕРЕЧ. Ми це зробили. Ми прорубали їхній скепсис і цинізм. Вигризли. Тому замість концерту я піду поставлю свічечку до стіни Михайлівського і на Небесної Сотні. Бо це вони безвіз нам з вами зробили»


 

Telegram Channel