Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Наші равлики мандрують Європою

Волинь-нова

Наші равлики мандрують Європою

А їхня ікра у рази дорожча за осетрову і лососеву

Ви чули про равликовий бізнес? Вочевидь, не всі. А деякі сільські жителі у Володимир-Волинському районі (та й не тільки), збираючи слимаків, непогано заробляють. Їх закуповують місцеві заготівельники і переправляють у країни Прибалтики. Звідти наші равлики вирушають ще далі на Захід — в Англію, Німеччину, Бельгію, а найчастіше — у Францію



Тетяна АДАМОВИЧ


Такий попит на равликів пояснюється просто. Виявляється, їхнє м’ясо має унікальні смакові властивості, вельми цінується за кордоном і у столичних ресторанах, бо дієтичне, містить багато білка, заліза і кальцію, які швидко засвоюються.



ІДЕЯ САМА ДО РУК «ПРИПОВЗЛА»
— Якщо десяток років тому ніхто й не замислювався про такий заробіток, то нині жителі Овадного, Риснова, Сусваля, Галинівки, Залужжя, Бегети та інших сіл вторговують за півдня до двох сотень гривень і більше, — каже заготівельник Сергій Кващук, котрий уже кілька літ закуповує слимаків й планує відкрити домашню міні–ферму, аби їх там вирощувати й реалізовувати. — Чув, що французи дають за них по 40 євро за кілограм, а у нас — по шість, притому діаметр мушлі має бути не меншим п’яти сантиметрів. Ціни на живих (не заморожених) равликів на ринку — від 50 гривень за кілограм, у столичних супермаркетах середня вартість оброблених — 1200 гривень. А ікра у рази дорожча за осетрову і лососеву — за 50 грамів треба заплатити 1800 гривень! У Європі, зрозуміло, вартість слимаків набагато вища. Проте найбільший попит має слиз равлика, який використовують у косметології. В Україні його виробляє єдина фірма «Здравлик», а кілограм цієї продукції у середньому коштує понад 5000 гривень.



У Польщі, де цей бізнес набув великого розмаху, молюсків тримають у теплицях.



— Якось, збираючи у саду яблука, звернув увагу на равликів, яких одного політку розвелося занадто багато. Так ідея їх заготовляти сама «приповзла» до рук, бо шукав, як заробити, — каже чоловік. — Про делікатесне м’ясо прочитав в інтернеті й для експерименту приготував страву з цих слимаків. Відверто кажучи, мої рідні не були у захваті від наїдку, хоч мені смак сподобався. Як правило, равликів подають із часниковим маслом і зеленню, тому спершу відчувається смак часнику, а потім вони нагадують гриби.
Вивчивши ринок через соцмережі, зрозумів: є любителі екзотичних страв і в нас в Україні, бо ж не усі хочуть їсти сало і картоплю. Тож вирішив пошукати ринки збуту на цю делікатесну продукцію. І знайшов, хоча налагодити це непросто, бо, як не дивно, у цьому бізнесі велика конкуренція.
Равликів збираю у спеціальні контейнери, які закриваються, й виїжджаю за ними у будь–який населений пункт району та сусідні. У відкритій посудині їх тримати не можна, бо спритні молюски вилізають на волю.
Так вони можуть зберігатися лише три дні. Протягом цього часу «товар» потрібно постійно поливати водою, адже без вологи равлики не виживуть і засохнуть. До Європи їх перевозять уже в спеціальному транспорті. За день вправний мисливець може зібрати 30–40 кілограмів (25–30 штук потягнуть на кілограм) і заробити понад 200 гривень.
Виноградні равлики — так в основному називають тих, що живуть у чагарниках і лісах, де мокро і волого, ховаються під старими поваленими деревами та у високій траві, а найбільше — у кропиві. Їх можна зустріти біля річки Луги, у її заплавах, але не скрізь — лише у певних місцях. Вони не люблять сонячних променів, тому найкраще їх збирати, коли випала роса або після дощу. Вони найбільш активні навесні, на початку літа, тож на поверхні їх можна побачити дуже багато. Равлики у наших лісах жили споконвіків — різних розмірів (маленькі, великі), з коричневою, рідше сіруватою мушлею. Так маскуються під колір навколишнього середовища. Ці молюски є природними індикаторами екологічно чистої місцини, отож саме там їх найбільше.
Збирання равликів — праця нелегка. Тож займаються цим промислом найвитриваліші та найспритніші. Ще треба бути дуже уважним, мати добрий зір.



« Як правило, равликів подають із часнико­вим маслом і зеленню, тому спершу відчува­ється смак часнику, а потім вони нагадують гриби.»



Пан Сергій каже, що пробував консерви з равликів — невелику баночку йому передали друзі з-за кордону. То вони за смаком схожі не на гриби, а на курятину. Але надто дорогі, а у баночці всього 50 грамів.


МОЛЮСКІВ ТРИМАЮТЬ У КЛІТКАХ, ЩОБ… НЕ ВТЕКЛИ
На Волині равликових ферм немає, їх всього кілька в Україні — саме там розмножують і вирощують слимаків. На одній з них, у Житомирській області, і побував наш земляк — туди його запросив знайомий, котрий раніше також скуповував молюсків, а нині відкрив власний бізнес.
За словами Сергія Олександровича, утримувати виноградного равлика можна будь-де. Усе залежить від їхньої кількості. Якщо небагато, то підійде акваріум чи контейнер із грунтом на дні. Коли ж маєте намір розводити на продаж, не обійтися без ящиків із деревини або спеціальних вольєрів. У Польщі, де цей бізнес набув великого розмаху, молюсків тримають у теплицях. Кожен квадратний метр вольєра заселяють не більш як двома десятками. А коли вони відкладають яйця-ікру і їхня кількість значно збільшується, то слимаків переселяють в інші клітки. Виявляється, ці молюски тільки на вигляд такі спокійні й неквапливі. А насправді — відчайдухи і мандрівники! Тому сітка у вольєрі має бути щільною й обов’язково заглибленою хоча би на 30 сантиметрів у землю, бо слимаки можуть зробити підкоп. Зверху вольєр треба закрити сіткою, адже равликами можуть поживитися птахи. Також їхніми ворогами є миші, щурі, кроти. Не проти пообідати молодими особинами й жаби. У вольєрах розміщують дерев’яні щити, під якими літньої спеки слимаки ховаються від сонця. Землю час від часу зрошують. Однак треба стежити, щоб не утворювалися калюжі, оскільки це може негативно вплинути на ріст і здоров’я равликів. Харчуються молюски травою, лопухом, кабачками, огірками, листям салату та іншими овочами, люблять борошно й висівки, ростуть швидко, до умов не вибагливі.
До речі, в інтернеті можна прочитати відгуки людей, які за допомогою слизу равликів лікували рани й опіки. Слимака садять на вражене місце, бо слиз, який він залишає, є лікувальним. А ще равлики є сильними афродизіаками і мають речовини, які підвищують статевий потяг і відновлюють сили.


 

Telegram Channel