Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Цими днями редакційний телефон «червоний» від запитань: «Невже нам зняли субсидії?»

Волинь-нова

Цими днями редакційний телефон «червоний» від запитань: «Невже нам зняли субсидії?»

У департаменті соціальної політики Луцької міської ради просять не панікувати, якщо у квитанціях за травень вона не відображена

Євгенія СОМОВА


Серед субсидіантів переполох. У платіжках за комунальні послуги вони не побачили державної допомоги на оплату житлово–комунальних послуг. У графі, де мала б бути вказана її сума, стоїть нуль. «У чому ж справа? Невже у травні нам зняли субсидії?» — допитуються лучани, телефонуючи до редакції.
Із проханням прокоментувати ситуацію ми звернулися до заступника директора департаменту соціальної політики Луцької міської ради Тетяни Корецької.



Нулі у платіжках не означають, що субсидію зняли. Вона буде перерахована автоматично з 1 травня, щойно надійде потрібна інформація про доходи громадян від Державної фіскальної служби.



— З 1 травня ми робимо перерахунки субсидій на новий термін. Але цього року станом на 30 травня з технічних причин — нема програмного забезпечення від Міністерства соціальної політики і не можна отримати інформацію про доходи громадян з Державної фіскальної служби за перший квартал
2017 року, — було неможливо це здійснити, — пояснила вона. — Лише з червня почали надходити перші відповіді на наші запити. Тож зараз працюємо над розрахунками.
За словами пані Тетяни, нулі у платіжках не означають, що субсидію зняли. Вона буде перерахована автоматично з
1 травня, щойно надійде потрібна інформація про доходи громадян від Державної фіскальної служби. Це буде відображено у квитанціях за наступні місяці. Поки ж що мешканцям, аби не накопичувати боргів, радять розраховуватися за травень так, як у квітні. Тобто вносити обов’язковий платіж. Надалі все відрегулюється, а субсидію призначать заднім числом. Наприклад, у квитанціях за червень, які лучани отримають у липні, вона буде відображена за два місяці — травень і червень.
Як повідомила Тетяна Корецька, станом на 1 травня у Луцьку є 46 147 домогосподарств, строк дії субсидії яких закінчився 30 квітня. Зазначимо, що державна допомога на оплату житлово–комунальних послуг на новий сезон буде призначатися, як і раніше, на
12 місяців. Але коли раніше при її розрахунку брали до уваги доходи за попередній календарний рік — із січня до грудня, то тепер враховується прибуток за останні чотири квартали, що передують місяцю, з якого призначається субсидія на новий період. Тобто у травні—червні беруть доходи не за весь 2016 рік, а за три квартали 2016–го і один — 2017–го, а тим, хто звертається за субсидією вперше, — за попередні чотири квартали з часу оформлення заяви і декларації.
Проілюструємо сказане на прикладі: громадянин минулого року працював і отримував велику зарплату, тож за компенсацією оплати житлово-комунальних послуг не звертався. У цьому році він звільнився і вже потребує її. Який дохід йому буде врахований при призначенні субсидії? До уваги брати минулорічний несправедливо, а тому його соціальний стан вирішили адаптувати до дати призначення субсидії.
І насамкінець нагадаємо, що повторно подавати документи на оформлення державної допомоги на оплату житлово–комунальних послуг необхідно тим, хто орендує житло і в кого відбулися зміни у складі сім’ї. Для решти — перерахунок проведуть автоматично, без повторного звернення.


 

Telegram Channel