Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Інтелектуальні традиції волинського підприємства

Волинь-нова

Інтелектуальні традиції волинського підприємства

Як маленьких лучан заохочують до гри в шахи

Ольга ГОРБЕНКО



Два роки тому святкував 10-річчя найбільший роботодавець Волині – завод з іноземними інвестиціями «Кромберг енд Шуберт». Ще тоді всіх приємно здивувало, що річницю відзначали не традиційними промовами і протокольними заходами, а... шаховим турніром.
— Ми розвиваємо свої традиції: спортивні, інтелектуальні, – прокоментував вибір такого формату святкування фінансовий директор підприємства Олександр Шаварський.



Діти, які почали займатися у шаховій академії «Кромберг енд Шуберт» півтора року тому, зараз уже хороші гравці, привозять медалі з всеукраїнських змагань.



Підприємство створило власну шахову академію, запросивши викладати досвідченого тренера Валерія Васіна, організувало заняття не лише для діток працівників, а й для всіх охочих. Ось і нещодавно відзначило закінчення чергового навчального року академії яскравим турніром.
В обласному драмтеатрі, де відбувалося свято, було людно – юні гросмейстери та їхні групи підтримки прибули на змагання не лише з шахових шкіл Луцька, а й із Ковеля.
Інтелектуальний спорт набуває популярності і це не може не тішити. Тренер Валерій Васін пояснює зростання інтересу до шахів так:
— Батьки розуміють, що дитину потрібно розвивати, створювати умови, коли вона зайнята. Тоді приходить усвідомлення того, що бути розумним, вміти мислити – престижно. І тут дуже важлива підтримка таких меценатів, як «Кромберг енд Шуберт». Прийдуть люди на турнір, де все організовано з любов’ю до дітей та з повагою до шахів, і бачать, що ця гра жива, є підтримка, це потрібно, тут дитину заохочують. І вони приведуть сина чи доньку знову, порадять це робити й іншим. Діти, які почали займатися у шаховій академії «Кромберг енд Шуберт» півтора року тому, зараз уже хороші гравці, привозять медалі з всеукраїнських змагань, а головне – отримують задоволення від гри.
До слова, атмосфера турніру справді була, як висловився тренер, «з любов’ю до дітей та з повагою до шахів». Юні гросмейстери за перемогу отримали грошові нагороди та цінні призи. А яскраві емоції були у всіх: солодкий стіл та піца смакували дітлахам та нагадували, що змагання – це свято.
Про те, чому привели дітей на шахи і що ж дає цей спорт малюкам, розповіли їхні мами.
Аревік Мосоян – постійна вболівальниця на всіх шахових турнірах у місті. Ще б пак, адже троє її дітей (донька та два сини) – затяті шахісти. Та й сама Аревік до цього виду спорту не байдужа:
— Мене навчив грати тато, а я – своїх дітей, це у нас вже сімейна традиція. Спочатку тренувала синів – просто грали з ними вдома. Потім діти пішли на гурток. Шахи виховують та розвивають, їхній позитивний вплив важко перебільшити. Вони вчать логічно думати. Шахістів видно відразу – вони вміють не лише планувати свої дії на крок уперед, але й передбачати вчинки інших, бачити цілісну картину. В житті це дуже знадобиться.
Донька Аревік участі у турнірі 3 червня не брала (не підійшла за віком), а ось сини Нарек і Аршак змагалися, один із них здобув призове місце.
— Ми завжди з радістю ходимо на всі змагання, які організовує «Кромберг енд Шуберт», тут особлива атмосфера – діти не просто грають в шахи, але й відчувають свято. Видно, що люди вкладають у цю справу душу, дбають про кожну дрібницю. І частування для учасників смачне, і призи гідні. Приємно бачити, як підприємство розвиває цей вид спорту, турбується, щоб дітки були зайняті, росли розумними та вчилися перемагати, – продовжує Аревік.
Катерина Нечай привела на турнір 7-річного сина Нікіту. Він шахами займається лише півроку.
— Це було рішення Нікіти, він захопився шахами, – розповідає жінка. – Ми живемо в районі ЛПЗ і, дізнавшись, що на «Кромберзі» є шаховий гурток, відразу віддали його туди. Видно, що син став зосередженим, спокійнішим, упевненішим, тому плануємо продовжувати.
Оксана Туржанська, мама 9-річного Олександра, каже:
— Син не так давно займається – півроку, але йому подобається завдяки тренеру Валерію Васіну. Я помітила зміни в дитині, яким дуже рада. По-перше, став уважнішим, по-друге, організованішим. А головне, навчився йти до мети і правильно сприймати поразки. Програв, але не опустив рук, а зібрався і продовжив. Вважаю, що такі «правильні стреси» дуже корисні для дитини, тому всіляко сприятиму, щоб заняття шахами син продовжував. Після таких турнірів, де все організовано на високому рівні і такі призи, стимул займатися зростає.
Керівники підприємства, фінансовий директор Олександр Шаварський та технічний директор Славомір Качмарек також були присутні на турнірі, спостерігали за грою, а потім вручали призи переможцям.
— Проводячи такі заходи, ми хочемо підкреслити, що Україна – країна інтелектуалів і сюди інвестують не тому, що тут «вигідна дешева робоча сила», а через те, що тут велика кількість освіченої молоді з великим потенціалом, здатної працювати за європейськими стандартами, яка уже мислить по-європейськи, – сказав Славомір Качмарек.
Олександр Шаварський наголосив:
Ми підтримуємо не лише шахи. У нас проводяться футбольні змагання, є власна команда в Луцьку і на Житомирщині (завод компанії також діє в Житомирі з 2016 р. — Ред.), ми є спонсорами Луцької ДЮСШ №2, підтримуємо проведення турнірів з боксу, гімнастики, хокею, тенісу. А шахи, можна сказати, наша «родзинка». Заохочуючи заняття цією давньою грою, організувавши власну шахову академію, ми розвиваємо власні традиції, адже здоров’я та інтелект – це запорука успішного розвитку кожної дитини і нації в цілому.



Боротьба за призи була напруженою.



Нагороди переможцям вручали керівники Олександр Шаварський (зліва) та Славомір Качмарек (справа).

Telegram Channel