Курси НБУ $ 39.40 € 42.34
«Протести бурштинокопачів» можуть видатися дитячим лепетом…

Волинь-нова

«Протести бурштинокопачів» можуть видатися дитячим лепетом…

Атмосферу повернення «Вереса» у «футбольну еліту» неабияк псують відразу кілька скандалів

Сергій ХОМІНСЬКИЙ



Заходиш на офіційний сайт футбольного клубу — і поринаєш у світ беззастережної ідилії: «Юрій Вірт — головний тренер рівненського «Вереса», «Перший збір — у Славському», «Руслан Степанюк — найкращий гравець у Першій лізі». Ну й, звісно, «Повернення через 22 роки».



Аж 24 тисячі (!!!) глядачів було на домашньому матчі «Вереса» проти луцької «Волині».



В останньому з матеріалів викладено справді щемливі спогади про команду початку 90-х років минулого століття. Перший гол у Вищій лізі (16 серпня 1992 року — львівським «Карпатам»). Фантастичні перемоги у першій частині сезону1993/1994 над «Шахтарем», «Дніпром» та «Металістом». 24 тисячі (!!!) глядачів «Вереса» на домашньому матчі проти луцької «Волині». А чого варте «вибивання» з розіграшу Кубка України київського «Динамо»!
Мабуть, не помилюся, якщо припущу: дехто з тих, хто пам’ятає ті славні сторінки клубної історії, може на цих спогадах і зрадливу сльозу з очей змахнути…
Якщо ж поглянути на нинішній інформаційний простір навколо «Вереса» трохи ширше, то не все так райдужно.
Приміром, та ж таки ситуація з тепер уже колишнім головним тренером рівнян Володимиром Мазяром. Нагадаємо, що наприкінці квітня клубна прес-служба поширила інформацію: «Головний тренер Володимир Мазяр звернувся з проханням про відпустку у зв’язку з сімейними обставинами. Враховуючи заслуги тренера перед клубом, а також сімейні обставини, керівництво клубу надало Володимиру Мазяру відпустку згідно з чинним законодавством». На цей період виконувачем обов’язків головного тренера був призначений Юрій Вірт.
Щоправда, деякі уїдливі ЗМІ вже тоді взялися смакувати свою версію подій. Мовляв, Мазяра звільнено — та ще й «за порушення спортивного режиму». До честі клубу, тоді — вустами тієї ж прес-служби — цю інформацію було оперативно й рішуче спростовано.
Щоправда, Володимир Мазяр на тренерський місток таки не повернувся. А згодом Юрія Вірта було призначено вже головним тренером.
А у ЗМІ з’явилася інформація, що Мазяр буцімто має сплатити «Вересу» за розірвання контракту… мільйон доларів! І це начебто прописано в самому контракті, хоча Мазяр, укладаючи його, був упевнений, що йдеться лише про гіпотетичні 100 тисяч — не розгледів «домальованого» нуля…
Відверто кажучи — сумна історія. Адже без здобутих під керівництвом Володимира Мазяра перемог (переважно ще до зимової перерви) «Вересу» не бачити б тієї «бронзи», яка, як показали подальші події, дивовижним чином фактично «перетворилася» на «срібло». Точніше кажучи — на путівку до Прем’єр-ліги, яку, нагадаємо, «видають» саме «срібним» призерам.
І ось тут ми знову повертаємося до непростої проблеми. Чернігівська «Десна», яка в боротьбі за другу сходинку випередила «Верес» на 7 очок, ніяк не хоче змиритися з тим, що «кабінетним» рішенням путівка у Прем’єр-лігу дісталася «Вересу».
Ультрас «Десни» погрожують новими й новими акціями протесту. І не в Чернігові — в Києві. А українських ультрас злити не варто. Це добре затямили і Віктор Янукович (пам’ятаєте «Спасибо жителям Донбасса — за президента-пи…аса!» від фанатів «Динамо»), і навіть Володимир Путін («Путін — …ло, ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла-ла!» у виконанні уболівальників «Металіста» та «Шахтаря»).
Тож і Федерація футболу України второпала, що просто «почекати, доки все стихне», може й не вийти. Кілька днів тому там заявили про готовність залучити до розгляду атестаційних документів чернігівської «Десни» та рівненського «Вереса» авторитетну міжнародну аудиторську компанію. При цьому ФФУ готова за необхідності частково або повністю профінансувати роботу аудиторів.
Проте в нинішній ситуації вже будь-яке рішення виглядатиме дивним. Навіть запевнення міжнародних аудиторів — мовляв, «усе гаразд» — навряд чи переконають уболівальників «Десни». Ну або — ви тільки уявіть собі, що за тиждень чи два ультрас «Вереса» дізнаються: «Повернення через 22 роки» відміняється, бо з атестаційними документами «Десни» повний порядок («помилочка вийшла»)… Боюсь, що в такому випадку Арсену Авакову заздалегідь варто буде потурбуватися про введення в Рівне кількох батальйонів Нацгвардії. Бо «протести бурштинокопачів» тоді вже видаватимуться дитячим лепетом…


Telegram Channel