Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Священний танець, задуманий в Устилузі, полетів у космос у числі найбільших здобутків людства

Волинь-нова

Священний танець, задуманий в Устилузі, полетів у космос у числі найбільших здобутків людства

17 червня 1882 року народився Ігор Стравінський (на фото), видатний композитор українського походження

Сергій НАУМУК


Його називають геніальним, а твір «Весна священна» — найвеличнішою партитурою ХХ століття. Стверджують, що уся музика ХХ та ХХІ століть вийшла з цього балету. А разом з тим дехто її й балетом не вважає.



«Весну священну» музикознавці визнали одним з найвеличніших творів ХХ століття.



До Першої світової війни Ігор Стравінський та його сім’я часто бували в Устилузі. Саме у цьому волинському містечку, за його власним визначенням, він «напав» на початкову мелодію відомого твору. Про сам задум, котрий за легендою приснився йому, композитор згадував: «Якось у моїй уяві виникла картина священного язичницького ритуалу: мудрі старці сидять у колі і спостерігають передсмертний танець дівчини, яку вони приносять у жертву богу весни, щоб запобігти його ласки. Це стало темою «Весни священної». Повинен сказати, що видіння мало на мене сильний вплив». До речі, вчені вважають, що насправді давні слов’яни не мали такого обряду.
Занурення у язичництво мало хто зрозумів, хоч тоді це було модно. Прем’єра стала тріумфом і провалом одночасно. «Публіка сміялась, кричала, свистіла, хрюкала та бекала. Шум перейшов у рукопашну», — писав очевидець. Довелося кілька разів гасити в залі світло, але й це мало допомогло. Найбуйніших виводила поліція. Старенька графиня, у якої з’їхала набік діадема, кричала, що вперше за 60 літ над нею насмілилися знущатися. Вона вірила, що весь балет — це розіграш.
Проте деякі шанувальники одразу зрозуміли цінність твору. Один із критиків сказав так: «Композитор написав партитуру, до якої ми доростемо тільки у 1940 році». І, дійсно, пізніше «Весну священну» музикознавці визнали одним з найвеличніших творів ХХ століття.
Коли у 1977–му запускали два американські космічні апарати «Воя-
джер», то на борту кожного розмістили позолочений відеодиск — першу фонограму, яку відправили за межі Сонячної системи. На дисках були зображення та звуки, котрі мали показати різноманітність земного життя. Записали шепіт матері, плач дитини, шум вітру, шурхіт піску тощо. До найвизначніших музичних творів усіх часів і народів (концерти Баха, симфонії Бетховена, ритуальні пісні дівчат племені пігмеїв, грузинський хоровий спів, музика індіанців племені навахо тощо) віднесли і «Весну священну».
Недарма автор казав про свій твір: «Цю музику я не створив — вона була через мене пропущена».


 

Telegram Channel