Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

«Що за напасть: то перелом руки, то вже на нозі гіпс?..»

А причина — остеопороз, поширеність якого серед літніх жінок набуває характеру епідемії. Про те, як запобігти недузі, як її лікувати, запитують читачки «Волині–нової» в авторитетного фахівця–гінеколога, заслуженого лікаря України, кандидата медичних наук Тетяни Євгенівни Ткачук

-Чому остеопороз — жіноча проблема? І в якому віці можна очікувати такої біди?
— У період менопаузи, особливо ранньої, відбувається швидка втрата мінеральної складової кісток, викликана зменшенням рівня жіночих статевих гормонів. Розповсюдженість остеопорозу у представниць прекрасної статі до 50 років становить 18 відсотків, у старшому віці остеопоротичні зміни є майже у половини жінок. З них у третини недуга спричиняє тяжкі ускладнення – переломи різної локалізації.



Особливо хвилюючі моменти, коли ти вперше приносиш дитинку, кладеш на груди татові, а він не може стримати сліз, вважає тебе ледь не ангелом, що обдаровує найбільшим у житті щастям.



— У моєї матері часто бувають переломи, лікарі кажуть, що стали крихкими кістки. Мені 40 років. Чи передається остеопороз «у спадок» і як цього уникнути?
— Відома роль генетичних факторів, які породжують підвищену крихкість кісток, вони становлять, за даними різних авторів, 70 — 80 відсотків. Важливими є: віковий чинник, дуже високий або навпаки — низький зріст, початок менструації після 15 років, менопауза до 50 років, непліддя, велика кількість пологів, зловживання алкоголем, вживання надмірної кількості кави (понад 5 чашок на добу), паління, недостатність кальцію у харчуванні, тривале лікування деякими медикаментами тощо. Наявність понад двох факторів ризику підвищує ймовірність переломів на 30 відсотків у будь–якому віці.
— У 34 роки мені видалили яєчники, «приливи» не турбують, але мій лікар-гінеколог постійно рекомендує вживати гормони. Чи це необхідно?
— Втрата кісткової тканини після хірургічної кастрації відбувається дуже швидко – в середньому в 5 — 7 разів швидше, ніж при фізіологічній менопаузі. Тому й призначають таким жінкам замісну гормональну терапію для попередження можливих ускладнень.
— Мені 56 років, турбує біль в попереку. Неодноразово зверталася до лікарів – пояснюють, що то вікові проблеми. Як бути?
— Передусім вам потрібно пройти ретельне обстеження, аби виключити інші патології. Але дуже часто в такому віці біль пов’язаний із втратою кісткової тканини на тлі прогресуючого остеопорозу. Перші симптоми — неприємні відчуття в спині та шиї при згинанні та розгинанні, судоми м’язів ніг, ламкість нігтів. Невдовзі стає важко стояти, потім сидіти, а перший перелом може стати передвісником цілої низки травм. Запобігти цьому можете за допомогою вашого сімейного лікаря та вашого лікаря–гінеколога.
— За останній рік двічі мала переломи. Як змінити харчування, щоб зміцнити кістки?
— При формуванні відповідної дієти треба враховувати стан шлунково–кишкового тракту, тому проконсультуйтеся з терапевтом або гастроентерологом. У меню мають бути молочні продукти, овочі (броколі й інші капуста, шпинат) та фрукти (апельсини, абрикоси, інжир), риба та рибні консерви з м’якими їстівними кістками, кунжут, мак, соя і соєві продукти, горіхи.
— Чи впливають ліки на ламкість кісток? І як запобігти переломам?
Деякі медикаменти та їхнє поєднання погіршують мінеральну щільність кісткової тканини (сечогінні, антитромботичні, протисудомні тощо). Тому пити таблетки жменями, займатися самолікуванням не можна. А профілактика остеопорозу полягає передусім у накопиченні кісткової маси у молодому віці за рахунок раціонального харчування, регулярного фізичного навантаження, достатнього надходження в організм кальцію та вітаміну D. Регулярно обстежуйтеся у гінеколога, за необхідності він призначить замісну гормонотерапію, що знижує ризик переломів на 50 відсотків. Як правило, лікування включає препарати кальцію з вітамінами та мінералами, відповідне харчування, режим праці та відпочинку, помірні фізичні навантаження.


Чекаємо на ваші запитання та пропозиції щодо наступних тем нашого спілкування. Надсилайте їх на електронну адресу [email protected], тел. 0506709131.


 

Telegram Channel