Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ботулізм нагадує про себе і волинянам

Волинь-нова

Ботулізм нагадує про себе і волинянам

Станом на середину червня в Україні від харчових отруєнь, які були викликані збудником цієї недуги, постраждали 70 людей, 9 із яких померли. Ці статистичні дані не набагато перевищують минулорічні показники, але ситуація викликає тривогу, тому що закінчилися запаси протиботулістичної сироватки у всій країні

Випадки цього небезпечного захворювання за останні тижні реєстрували у багатьох областях. На жаль, не застраховані від нього і жителі нашого краю. Не так давно лікарі діагностували ботулізм у мешканця Камінь–Каширського району.



Інкубаційний період при цьому захворюванні становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння.



Чоловік занедужав після вживання м'ясної консерви домашнього приготування. Як розповіла головний позаштатний інфекціоніст управління охорони здоров'я облдержадміністрації Галина Морочковська, хворого госпіталізували в обласну інфекційну лікарню. На щастя, тут ще мали необхідний протиботулістичний препарат, який дав змогу вилікувати пацієнта, не допустити ускладнень. На Волині на початку року зуміли створити невеликий запас медичних імунобіологічних засобів, закупивши їх у Польщі. Однак уже використали останню ампулу рятівних ліків.
Проблема стала надзвичайно гострою. МОЗ пояснює, що на сьогодні в Україні відсутня реєстрація медичних імунобіологічних препаратів, таких, як сироватки протиботулістичні, сироватка проти отрути гадюки тощо. Раніше використовували препарати російського виробництва, але через те, що не були надані матеріали для проведення експертизи, їх не перереєстрували.
Поки чиновники намагаються вирішити болючу проблему, нам залишається хіба що бути вкрай обережними у виборі продуктів харчування. Відомо, що на ботулізм за останній час в Україні захворіли любителі в'яленої риби, підвищену небезпеку становлять і домашні консерви.
Інкубаційний період при цьому захворюванні становить від кількох годин до 5 днів. Чим він коротший, тим важче отруєння. Спочатку турбує різкий біль у животі, що має переймоподібний характер, нудота, нестримне блювання, діарея. Ці симптоми тривають близько доби, потім з’являється відчуття «розпирання» в животі, пронос змінюється закрепом. Приєднуються неврологічні проблеми: двоїться в очах, розширюються зіниці, виникає запаморочення, м’язова слабкість. Обличчя стає схожим на маску, міміка відсутня, а згодом настає порушення дихання, збої у роботі серцево–судинної системи. Поява дихальної недостатності — основна причина смерті у людей, хворих на ботулізм. Тому за перших ознак захворювання необхідно проконсультуватися у лікаря.


 

Telegram Channel