Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Пектораль врятувала археолога, що її знайшов

Волинь-нова

Пектораль врятувала археолога, що її знайшов

21 червня 1971 року, розкопуючи курган Товста Могила, український археолог Борис Мозолевський натрапив на славнозвісну скіфську прикрасу 

Сергій НАУМУК


Цю історію супроводжувало кілька збігів, що інакше як містикою не пояснити. Розкопки почалися непланово. У березні 1971 року археологу Борису Мозолевському подзвонив директор Орджонікідзенського гірничо-збагачувального комбінату Григорій Середа — фанат археології. Він розповів, що сильні дощі затопили кар’єр, техніка якийсь час простоюватиме, і запропонував почати розкопки.



Це була фантастична знахідка: 1150 грамів золота 958-ї проби.



Знявши насип кургану Товста Могила, виявили два поховання. Але вони були пограбовані мародерами ще в давнину. Розчаровані археологи все одно продовжували розкопки, і з’ясувалося, що під землею є порожнини. Так наткнулися на непограбоване поховання царської родини. Борис Мозолевський вирішив розіграти Григорія Середу, подав йому ножа і сказав: «Увіткніть у будь-яке місце, і я там знайду якусь золоту дрібничку». Той колупнув землю, і звідти справді дістали золоту пластину, якою обшивали одяг. Усього знайшли сотні таких пластин загальною вагою 478 грамів. Біля розкопу з’явився пост міліції. Коли розчищали хід у гробницю, Мозолевський подряпався об щось гостре, як з'ясувалося, — ріг кози на пекторалі.
Це була фантастична знахідка: 1150 грамів золота 958–ї проби. Пізніше ЮНЕСКО назвала її «одним з найвизначніших археологічних відкриттів людства ХХ століття». А сам автор — «даром небес, а не творінням людських рук».
Мозолевського, який через незгоду з радянськими реаліями 10 років відпрацював кочегаром, викликали до першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького. Археологу дали квартиру та вдвічі більшу зарплату. Також преміювали 500 карбованцями та годинником. «І коли зашморг уже зовсім мав зійтися навколо моєї шиї, збагнув я, що врятувати мене може тільки відкриття світового значення. Так вимріяв і вистраждав я собі свою Товсту Могилу. Зухвальство моє було винагороджене царською пектораллю. Замість Мордви я потрапив до Інституту археології АН УРСР, до якого мене поспішили зарахувати заднім числом», — написав він.
Після розкопок Товстої Могили Бориса Мозолевського визнали одним із найавторитетніших дослідників скіфських курганів. А пектораль, виготовлена грецькими майстрами у IV ст. до н. е., нині зберігається в Музеї історичних коштовностей України, розташованому на території Києво-Печерської лаври.


 

Telegram Channel