Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Ця згубна фітофтора та інші «болячки»

Волинь-нова

Ця згубна фітофтора та інші «болячки»

Важко знайти господаря, який не вирощував би помідори. А саме вони з овочевих хворіють чи не найчастіше

Ігор ВИЖОВЕЦЬ


Ознаки такі: на стеблах, листі, а то й на плодах (при сильному ураженні) з’являються коричнево–червоні смуги. Листя відмирає, плоди вкриваються корою і стають непридатними для вживання. Це завітав до вас стрик (штрихуватість). Щоб запобігти біді, слід завчасно поливати рослини розчином марганцевого калію (5 кг на 10 л води) по півлітра розчину на кущ. Операцію починають відразу після вкорінення розсади: 2—3 рази через кожні 8—10 днів.
Інколи на недозрілих плодах утворюються темні плями. Це вершинна гниль. З’являється внаслідок нерівномірного забезпечення томатів вологою.
У липні—серпні, особливо дощового літа, помідори вражає фітофтора. На листках чітко видно коричневі або червонувато–чорні плями, на стеблах — темно–коричневі смуги, на плодах — темно–жовті тверді плями, що ніби розпливаються і переходять у коричневі. Потім плоди гниють і врожаю немає.
Щоб запобігти захворюванню рослин, спеціалісти рекомендують обприскувати їх бордоською рідиною (цей фунгіцид застосовують у боротьбі з грибковими хворобами, що пошкоджують листя, плоди і молоді пагони) або 0,02–відсотковим розчином мідного купоросу. Непогані наслідки дає препарат цинеб. Ці заходи, звичайно, є лише профілактикою і необхідні тоді, коли з’являються плоди на другому—третьому гроні.
с. Гредьки Ковельського району.

Telegram Channel