Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Як боротися з колорадським жуком?

Волинь-нова

Як боротися з колорадським жуком?

Цей шкідник, мабуть, основний ворог українського селянина. Адже картоплю вирощують усі. І щороку господар вирішує проблему: як боротися з «колорадами». Звісно, найпростіше застосувати хімію. Коли йдеться про її промислові площі, то інші варіанти й недоступні. Та на невеликих ділянках жуків можна спробувати побороти природними методами, які не пошкодять людині та природі

Отож, подрібніть листя та пасинки помідорів і залийте їх теплою водою (з розрахунку 1 кг на відро води). Настоявши 3—5 годин, добре розмішайте, процідіть і додайте 2 столові ложки рідкого або 30—40 г розчиненого господарського мила. Настій готовий.
Можна використати і відвар гіркого перцю. Для цього сухий перець (100 г) варіть у 10 л води протягом 2 годин, а потім додайте 30—40 г розчиненого господарського мила.
Або приготуйте такий настій. 1—1,5 кг чистотілу залити теплою водою (10 л) на 3—4 години. В 1 л води розчиніть 10—15 г хлористого кальцію і змішайте з настоєм чистотілу. Після обробки міжряддя посипте чистотілом.
Піввідра листя тополі прокип’ятіть в 10 л води 15хвилин і потім настоюйте 3—4 дні.
Личинки колорадського жука бояться настою кори білої акації або квіток соняшника. 1 кг підсушеної та подрібненої кори акації або 0,5кг квіток соняшника настоюйте у 10 л води протягом 2—3 днів. Перед обприскуванням процідіть.
Проти личинок можна також використати розчин сечовини (100 г на 10 л). Після обробки не лише загине шкідник. Рослини отримають азот через позакореневе живлення.
Не забувайте, що рослинними препаратами картоплю найкраще обприскувати надвечір (на сонці вони швидко втрачають свої властивості), обробку треба проводити через 15 днів, бо комахи час від часу ховаються у ґрунт, останнє обприскування проводьте не пізніше, ніж за 20 днів до збору урожаю.
Окрім цього, застосовуйте й агротехнічні заходи: ранню посадку, підгортання, розпушування міжрядь, раннє скошування гички за 1—2 тижні до збирання врожаю тощо.

Telegram Channel