Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Кортеліси — село відроджене із попелу

50 років тому, у червні 1967 року була прийнята постанова Ради Міністрів УРСР про відбудову цього населеного пункту яке було повністю знищене німецькими загарбниками 23 вересня 1942 року

Марія ЯРОШУК
З нагоди цього ювілею у Кортеліському історичному музеї відбулася зустріч з учасниками відбудови села, з тими, хто вніс чималий вклад у його відродження. Про героїчне і трагічне минуле рідного краю розповів директор музею Микола Михалевич.



У 1968 році було відкрито школу, а до 1971 року — здані в експлуатацію всі інші соціально-побутові заклади.



А потім слово надали учасникам відбудови села. Зокрема, Семен Сілік, який у ті роки працював головою сільської ради, розповів про роботи, які почалися незабаром після прийняття постанови про відбудову Кортеліс. За його словами вражали розмах і темпи будівництва соціальних об'єктів, адже вже у 1968 році було відкрито школу, а до 1971 року — здані в експлуатацію всі інші соціально-побутові заклади.
Чимало цікавих фактів пригадав голова Кортеліської ветеранської організації Іван Пишук, який на той час був молодим активістом села і добре пам'ятає спеціалістів, котрих направляли на будівництво, а також місцевих людей, що працювали на відродженні села.
Присутнім дарував пісні квартет Кортеліського будинку культури у складі Раїси Дордюк, Людмили Дордюк, Тетяни Дордюк, Ніни Коханюк.

Telegram Channel