Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Кучма вкрай песимістично оцінив стан справ в Україні

В Україні війна, а влада зовсім не демонструє єдності. Водночас економіка розвалюється

Про це під час форуму заявив другий президент Леонід Кучма.
"Сьогодні дуже багато, навіть всередині в Україні, вважають, що ми не суб'єкт, а об'єкт міжнародної політики, пише «ГПУ».
Чого в країні війна, а у нас немає єдності в нашій політичній еліті, якої немає? Кажу політичної еліти, щоб об'єднатися проти цієї ситуації. Подивимося на парламент, політиків - сварка за сваркою. Вони тільки на цьому граються - на Донбасі, наших загиблих людях. Та де ж наша єдність? Якщо цього не буде, то нічого не буде", - сказав він.



Чим ми торгуємо з Європою? Подивіться статистику, там же окрім пшениці, сільського господарства майже нічого немає.



"Ми про економіку взагалі забули. Ми ж розвалюємося начисто - високотехнологічних галузей немає, ракетно-космічної немає, авіації і так далі. Давайте запитаємо, як Академію наук фінансують, що ми звідсіля беремо? Ми стаємо сировинним придатком - залишилась металургія, хімія, сільське господарство. Високотехнологічних виробництв практично немає. Куди ми йдемо з вами?", - заявив Кучма.
"Радіємо, дійсно, нашому європейському вибору, вільній торгівлі. Чим ми торгуємо з Європою? Подивіться статистику, там же окрім пшениці, сільського господарства майже нічого немає. На першому місці у торгівлі медом. А європейці ставлять нас на коліна - давайте, ліс рубіть наповал і везіть до нас. Де конкретна допомога Україні, щоб ми ставали на ноги? Якщо будемо жебраками, як сьогодні, будемо нікому не потрібні", - сказав другий президент.
"Подивіться у Європі на пресу, та про Україну вже майже згадки немає. На 90 процентів усе залежить від нас самих, не треба ходити з протягнутою рукою по всьому світу і просити грошей.
Сьогодні бюджет країни на 70 процентів із запозичень. Беремо у Міжнародного валютного фонду по мільярду і зразу віддаємо за проценти. Якщо люди не повірять у нашу владу і разом не будемо воза тягнути в одному напрямку, а не в різні, то ніякі форуми не допоможуть", - додав Кучма.

Telegram Channel