Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Молоді тепер легше потрапити на державну службу

А у волинській «Школі молодого управлінця» можна пройти попереднє стажування, спробувати себе у роботі в державних органах

Начальник Міжрегіонального управління НАДС у Волинській та Рівненській областях Олег ЛАВРЕНЧУК


Вже пройшло трохи більше року з того часу, як вступив у дію Закон України «Про державну службу». І можна говорити про результати роботи вертикалі Національного агентства України з питань державної служби – Міжрегіонального управління НАДС у Волинській та Рівненській областях.
Виконання державою міжнародних угод на Рівненщині та Волині почалось із ліквідації тих посад у державному апараті, які не мали стосунку до виконання завдань і функцій держави, зокрема, утворена така категорія працівників у державних органах, які виконують функції з обслуговування діяльності державних органів, – на Волині 184 посади працівників державних органів, які виконують функції з обслуговування, на Рівненщині – 111.



Виконання державою міжнародних угод на Рівненщині та Волині почалось із ліквідації тих посад у державному апараті, які не мали стосунку до виконання завдань і функцій держави




Ті ж, хто продовжує виконувати завдання і функції держави, стали більш захищеними. Про це свідчить результати проведених планових та позапланових перевірок, службових розслідувань на підставі звернень та скарг державних службовців до Міжрегіонального управління. Так, з початку 2016 року по Волинській області проведено 21, по Рівненській області – 16 планових і позапланових перевірок та службових розслідувань.
Державні службовці прагнуть знайти правду у ситуаціях, у яких були невпевнені, починаючи від правильності присвоєння рангів та оскарження рішень і дій конкурсних комісій, закінчуючи оскарженням діяльності роботи дисциплінарних комісій державних органів.
За результатами проведених планових і позапланових перевірок та службових розслідувань підготовлено та направлено до органів державної виконавчої влади 76 обов’язкових до виконання вимог про усунення порушень прав державних службовців, встановлених Законом України «Про державну службу» та про скасування рішень з питань державної служби, які суперечать законодавству в частині реалізації громадянами права на державну службу. Усі вимоги виконані у повному обсязі.
Щодо можливостей вступу на державну службу. Потреба у кваліфікованих кадрах на державній службі завжди була актуальною. Нагадаю, відповідно до прийнятого Закону України «Про державну службу», вступ на державну службу здійснюється виключно на конкурсній основі для усіх категорій державних службовців. Від спеціаліста до голови місцевої державної адміністрації.
З 1 травня 2016 року по Волинській та Рівненській областях оголошено понад 1500 конкурсів на заміщення вакантних посад державних службовців. Переважна кількість конкурсів на посади категорії «В», адже вимоги до досвіду роботи для цієї категорії зняті, а це неабияк стимулює до вступу на держслужбу випускників вишів. На державну службу відкрита дорога для молоді, що шукає свій шлях. Активні і креативні тепер мають всі шанси прозоро потрапити на посаду і пройти кар’єрний шлях починаючи з категорії «В», а набувши відповідного досвіду, знань і вмінь, рухатись по «професійній драбині» на посади категорій «Б» та «А».
До речі, на базі Обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій у співпраці з Міжрегіональним управлінням на території Волині функціонує «Школа молодого управлінця», де студентство має можливість ознайомитись із роботою державного службовця, так би мовити зсередини, формується уявлення про роботу, надається можливість попередньо пройти стажування у державних органах, спробувати себе.
Роз’яснювальна робота та робота пов’язана з навчанням державних службовців, залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності працівників Міжрегіонального управління. Від темпів такої роботи та її якості залежить належне виконання вимог та дотримання норм законодавства про державну службу. Наразі проводяться постійні комунікативні заходи (семінари, тематичні зустрічі, лекції тощо), прямі телефонні ліній та особисті прийоми. Так, з моменту набрання чинності Закону, на Волині проведено 190 таких заходів, у яких взяли участь 3260 осіб, на Рівненщині – 138 заходів (1508 осіб).
Отже, систему державної служби перезавантажено, а у подальших планах працівників Міжрегіонального управління – впровадження реформ та реалізація державної політики у сфері державної служби на Волині та Рівненщині таким чином, аби спрощувати роботу державних службовців, сприяти її якості та надалі піднімати її престиж.

Telegram Channel