Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

Рівно 31 рік тому Марадона забив «кращий гол ХХ століття» (відео)

Аргентинець відзначився у воротах збірної Англії

22 червня 1986 року в чвертьфіналі Кубка світу зійшлися збірні Англії і Аргентини. Це була перша зустріч після війни, яка спалахнула між цими країнами 1982 року. Аргентина вирішила анексувати у Великої Британії Фолклендські острови, розташовані в Атлантичному океані неподалік берегів Аргентини. Англійці довго збиралися із відповіддю, але зрештою повернули територію й змусили Аргентину просити миру, нагадує Gazeta.ua.



Марадона отримав м'яч у центрі поля, обіграв по черзі Бірдслі, Рейда, Батчера (двічі), Фенвіка і голкіпера Шилтона й забив у порожні ворота – 2:0. Згодом цей м'яч визнали найкращим голом, забитим на Кубку світу в ХХ ст.



Латиноамериканці прагнули реваншу. Однак перший тайм пройшов за рівної боротьби. А вже на 51-й хвилині Дієго Марадона ошукав увесь світ. Після пасу назад воротар англійців 185-сантиметровий Пітер Шилтон вийшов забрати верховий м'яч. Йому навперейми кинувся 165-сантиметровий Марадона. Основна камера знімала епізод зі спини форварда. Тому ніхто із телеглядачів спочатку не побачив, як аргентинець виставив угору ліву руку й перекинув ошелешеного воротаря. Англійці побігли протестувати, але суддя із Тунісу Алі Бін Насер зарахував гол.


За три хвилини ситуація для Англії стала геть кепська. Марадона отримав м'яч у центрі поля, обіграв по черзі Бірдслі, Рейда, Батчера (двічі), Фенвіка і голкіпера Шилтона й забив у порожні ворота – 2:0. Згодом цей м'яч визнали найкращим голом, забитим на Кубку світу в ХХ ст.


Англійці відповіли результативним ударом Лінекера на 80-й хвилині. Він втратив нагоду зрівняти рахунок за сім хвилин.


Згодом Марадона визнав, що свій перший м'яч забив за допомогою «руки Бога». Англійці назвали її «рукою диявола». Зате в оцінці другого голу сторони були одностайні: всі вважали його шедевром.


«Мені хотілося аплодувати», – зізнавався Гаррі Лінекер.


Сам Марадона згодом віддав належне англійським захисникам, які мали кілька можливостей збити його, але зіграли як справжні джентльмени.

Telegram Channel