Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Волиняни прийняли мученицьку смерть: людей розстрілювали з кулемета та закидали гранатами

23 – 24 червня 1941 року у Луцькій тюрмі було вбито, за різними оцінками, від 2 до 4 тисяч в’язнів

Сергій НАУМУК


22 червня близько 14.00 німецькі літаки бомбили в’язницю в обласному центрі. Одна бомба знищила ворота. Були вбиті наглядач Дідик, начальник господарської частини Бондаренко і його дружина, поранило наглядачів Рожка і Маркіза. Дві тисячі в’язнів зчинили бунт, виламали двері камер та складів, де були інструменти. Спроба втекти через ворота не вдалася, при цьому декого застрелили.



Енкаведисти поспішали, бо думали, що німці за 7 кілометрів від Луцька.



Потім в’язнів знову загнали у камери. А 23 червня опівдні вивели на подвір’я, розділили побутових та політичних арештантів. І почалося звіряче вбивство: людей розстрілювали з кулеметів і закидали гранатами. Енкаведисти поспішали, бо думали, що німці за 7 кілометрів від Луцька. «Тим часом на східному подвір'ї група в’язнів, приблизно 40 – 45 чоловік, кинулась до дерев’яної брами, яку хотіла повалити, але по втікачах застрочив кулемет», — писав у спогадах Микола Куделя, якому вдалося вижити в тому пеклі. Дехто встиг перелізти через мур, але й тих переслідували кулі. 


Від вибухів шматки людських тіл злітали вгору вище тюрми. Стіна двоповерхової споруди була заляпана кров’ю. Поранених доблесні чекісти добивали. Тих, хто вижив, змусили збирати тіла вбитих. Трупи полили гасом і підпалили, а потім посипали вапном. З конюшні винесли кілька десятків людей зі скрученими назад руками, які були заколоті багнетами. Розстріли продовжили й наступного дня.


Імперія без ворогів народу – ніщо, тому про них «дбали». В’язні нарівні з матеріальними цінностями підлягали евакуації або знищенню. Луцьких арештантів мали вивезти у 75 вагонах у Вологду й Астрахань, ковельських у 30 вагонах – у Нерчинськ, володимирських — у 15 в Тюмень. Про це йдеться у плані евакуації в’язнів з тюрем західних областей УРСР, який начальник тюремного управління НКВС УРСР Філіпов подав на затвердження заступнику народного комісара внутрішніх справ УРСР Ратушному 24 червня 1941 року. Але на той час усі вони були вже розстріляні.


Про інші історичні факти, які сталися 23 червня, читайте в нашій рубриці «Доброго дня вам, люди!»

Telegram Channel