Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Волинянин описав, як руйнували церкви на Холмщині

Волинь-нова

Волинянин описав, як руйнували церкви на Холмщині

24 червня 1907 року у селі Михалє нині Іваничівського району (за деякими даними – у місті Володимирі-Волинському) народився Іван Коровицький (на фото), історик українського православ’я, бібліограф, культурний діяч, дійсний член Української вільної академії наук у США

Сергій НАУМУК


Син священика, коли виріс, вирішив продовжити сімейну традицію і вступив на теологічний факультет Варшавського університету. Його вчителем був Іван Огієнко, який і запропонував студенту стати асистентом. Пізніше Іван Коровицький керував митрополичим архівом-музеєм. Він редагував перше українське напрестольне Євангеліє, яке вийшло у 1939-му. Трьома роками раніше у Львові була видана його єдина поетична збірка — «Віще зілля».



Його вчителем був Іван Огієнко, який і запропонував студенту стати асистентом.



Окрім віршів, Коровицький написав книжку «Нищення церков на Холмщині в 1938 році», яка вийшла у Кракові у 1940-му. У ній зафіксовано, як поляки ставилися до українців, як відбувалася полонізація, як нищили церкви.


Почалося усе з нападів на православ’я у польській пресі. Потім піднялася адміністрація. Поліція тягала свідомих громадян, тиснула на них. Місцеві поляки вимагали шкільну науку та церковні служби проводити тільки польською мовою. Згодом почалися масові виселення українських священиків з Холмщини. Хто не хотів виїжджати, тих били, арештовували, підпалювали будівлі і врешті виселяли під конвоєм поліції. Польська холмська газета «Кроніка Надбужаньска» від 10 квітня 1938 року писала: «Домагаємося... ліквідації замкнених церков, які самим своїм існуванням руйнують добрі стосунки римо-католицької та православної людності». Врешті почали нищити храми.


«Поляки зачинили майже всі церкви, 169 церков висвятили на костели, відібрали від української Церкви й роздали ксьондзам та колоністам понад 17000 гектарів найкращої землі, заборонили працювати культурно-освітньому товариству «Рідна Хата», забрали його бібліотеки, понищили все майно, припинили діяльність українських кооперативів, цілком знищили українське шкільництво, виарештували свідоміших громадян...», — зазначає Коровицький.


І ця книжка до певної міри пояснює, чому пізніше ставлення до поляків стало негативним, аж до ненависті. Кресов’якам варто починати вивчати так звану волинську різню з книжки Коровицького.


Про інші цікаві факти щодо дати 24 червня читайте в нашій рубриці «Доброго дня вам, люди!»

Telegram Channel