Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Україна може відмовитись від теплових та атомних електростанцій

Україна може майже повністю забезпечити себе енергією сонця та вітру, а значить – відмовитись від теплових та атомних електростанцій. Утім на це потрібен час. Вчені порахували, що на реалізацію цього плану треба 30 років. Про такі плани і надії розповідають учасники фестивалю сонячного майбутнього, який відбувається у Києві

Про це інформує Канал24. Активісти сконструювали дзеркальну лінзу із супутникової антени та демонстрували потужність сонячних променів. Принцип дії чудо-пристрою описував ще Архімед, коли хотів спалити флотилію Римської імперії. І навіть через дві тисячі років, винахід не втратив актуальності.


До альтернативної енергетики заохочують безкоштовною, а головне ніким не оподаткованою енергією. Для цього встановили сонячні панелі і навіть при пахмурному дні вони видають майже 26 вольт і 2,5 ампери. Цього досить, щоб заряджати мобільний телефон.



Довгострокова ціль Євросоюзу – відмовитись від використання будь-яких викопних копалин до 2050 року. Щоб Україна була поруч, необхідні політичні рішення і політична воля



10-кіловатна станція коштує близько 10 тисяч доларів. Вона окуповується за 6 – 7 років, а термін її експлуатації становить чверть століття. Люди можуть не лише знизити свої тарифи, а й заробляти на них.


"Наприклад, до 2020 року, ми можемо продавати державі близько 5 гривень за 1 кВт на годину виробленої електроенергії. Тобто таким чином ми купуємо за 1,7 орієнтовно стандартну електроенергію, а продаємо за 5 гривень. Ця різниця від проданого і спожитого буде доходом кожної людини", – розповів член ГО ''Еколтава'' Микола Рябика.


Частка відновлюваної енергетики у країнах Євросоюзу складає 17 %. Португалія та Данія серед лідерів. Їхні території вже більш як на половину освітлюються від сонця чи вітру. Пасли задніх тільки Нідерланди, але минулого року громада подала до суду на свій уряд і виграла справу. Тепер королівство активно впроваджує технології та планує досягнути повної автономії вже за 20 – 25 років.


"Довгострокова ціль Євросоюзу – відмовитись від використання будь-яких викопних копалин до 2050 року. Щоб Україна була поруч, необхідні політичні рішення і політична воля", – зазначив представник Greenpeace International Ян Хаверкамп.


В Україні діє ж вугільне і атомне лобі. Так 2016 року уряд Гройсмана затвердив план розвитку гідроенергетики. Проте цей документ має більше запитань, ніж відповідей.


"Канівську ГЕС планують побудувати на березі Дніпра, де не має ні великих споживачів, ні великих виробників. Вона коштує, за оцінками експертів Європейського інвестиційного банку, 1,2 мільярда євро. Чому саме цей проект, де економічного обґрунтування немає? Поки таких пояснень не буде, не можна говорити про те, що ця програма нам щось дає і ми маємо її підтримувати", – пояснила координатор проенергетичних проектів НЕЦ України Ірина Головко.


За державними планами, до 2020 року Україна мала б замінити 11 % виробленої енергетики на екологічну. Наразі ж ця частка складає лише 1 %. Чи Україні вдасться зробити такий гіперстрибок, експерти не беруться прогнозувати. Тут хоч би з антрацитовим вугіллям розібратись.

Telegram Channel