Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
По чім у Турійську лісові дари?

Волинь-нова

По чім у Турійську лісові дари?

На місцевому базарі продають не лише сільгосптовари, але й гриби та ягоди

Сергій НАУМУК



Півлітрова банка чорниць коштує 20-25 гривень. Дехто продає літровими. Жінки кажуть, що цього року «ягоди не вродили, бо померзли, коли цвіли».



Під навісом одразу при вході жінки продають молокопродукти. Молоко — по 10 гривень за літру, домашній сир — по 30 гривень за кілограм. Водночас приторговують ще й салом у трилітрових банках, сушеними яблуками та домашнім хріном. Літрова банка з горою стручків гороху, до яких завжди ласі діти, обійдеться у 10 гривень.


 


Почався сезон лісових ягід. З’явилися вони на прилавках і в Турійську. Півлітрова банка чорниць коштує 20-25 гривень. Дехто продає літровими. Жінки кажуть, що цього року «ягоди не вродили, бо померзли, коли цвіли». Ще дорожче обійдеться півлітри лісових суниць — 50 гривень. Цю смакоту пропонує лише одна продавчиня.


Поміж рядами з одягом літня жінка виставила не лише чорниці, але й гриба веселку. Вона переконана, що «настій гриба помічний від усього, особливо від ран». Коштує невелика купка грибів 20 гривень. Кулясті плодові тіла молодого гриба («ще невистріляні яйця») продає по 10 гривень за штуку. Знавці кажуть, що саме вони мають найбільшу лікувальну силу.



Чорниць на базарі порівняно небагато.


 



Лікувальний гриб веселка росте й на Турійщині.


Фото Сергія НАУМУКА.

Telegram Channel