Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Меч давньоруського воїна передано «Старому Луцьку»

Волинь-нова

Меч давньоруського воїна передано «Старому Луцьку»

Цю надзвичайно цінну археологічну річ шість років тому знайшов поблизу Підріччя Камінь-Каширського району у заплаві річки Турія мешканець сусіднього села Раків Ліс Степан Радкович

Олесь ФЕДОРОВИЧ



Тривалий час її зберігали у фондах шкільного музею місцевої школи. І ось вчителі історії Ігор Андрусік та Тетяна Совальська вирішили віддати меч на реставрацію та зберігання в державний історико–культурний заповідник «Старий Луцьк», де він стане доступним для огляду широкому загалу відвідувачів замку Любарта.
— Це меч давньоруського походження — десь ХІІІ або XIV століття. Хоча стверджувати остаточно про дату можна буде лише після проведення відповідного дослідження, — не приховуючи захоплення експонатом, зазначив заступник директора з наукової роботи заповідника Віктор Баюк (він прибув у село, щоб оформити всі необхідні папери з передачі артефакту).



Знахідка збереглася в надзвичайно гарному стані — лише покрилася іржею, оскільки століттями лежала під водою у намулі.



Знахідка збереглася в надзвичайно гарному стані — лише покрилася іржею, оскільки століттями лежала під водою у намулі. Дивовижність її в тому, що таку стародавню зброю зазвичай знаходять у гробницях. У цьому випадку власник меча, швидше за все, випадково втратив його. Вчитель історії Ігор Андрусік повідав, що зброю виявив житель села, батько двох учнів місцевої школи Степан Радкович і подарував музею навчального закладу.
Тепер залишилося з’ясувати, як давній меч опинився у цій місцині та кому належав. XІІІ—середина XIV сторіччя — це була епоха розквіту Галицько–Волинського князівства. Саме у цей період розбудовувалися закладені на місці сучасного Каменя–Каширського удільним князем Романом Мстиславичем древнє городище та фортеця. Може саме котрийсь з його воїнів, яких він залишив боронити ці землі, загубив свою зброю. У цей період на волинські землі часто робили набіги ятвяги, предки сучасних литовців. Саме зі сторони Ратного вони приходили до нас. Тож, можливо, відбиваючи черговий набіг, давньоруський витязь, переправляючись через річку Турія, випустив ненароком меч у воду.
Ми плануємо відреставрувати артефакт та виставимо в експозиції, аби відвідувачі історико–культурного заповідника могли його бачити. Зробимо відповідний ознайомчий підпис, щоб всі знали, звідки отриманий експонат. І ще хочу наголосити: відтепер для учнів Раковоліської школи всі екскурсії в нашому музеї будуть безкоштовні, — додав Віктор Баюк.



У часи Галицько-Волинського князівства це була найгрізніша зброя.



Директор школи села Раків Ліс Олександр Кузьмич (зліва) передає цінну знахідку заступнику директора заповідника Віктору Баюку.


 

Telegram Channel