Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Волиняни хочуть, щоб Обленерго повертало кошти людям за електрокомунікації на нових масивах

Волинь-нова

Волиняни хочуть, щоб Обленерго повертало кошти людям за електрокомунікації на нових масивах

Днями у Верховній Раді зареєстрували проект закону № 6635 «Про внесення змін до статті 21 Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо запровадження стимулюючого тарифоутворення при приєднанні електроустановок до електричних мереж»

Як йдеться на сторінці народного депутата Ірини Констанкевич, згідно з українським законодавством, споживач енергетичних послуг оплачує і за матеріали, і за підключення до мереж, і за користування електроенергією. На жаль, за таких умов захищений лише монополіст на ринку енергетики в особі обленерго. З наболілими питаннями щодо електроенергії громади Маневицького, Камінь-Каширського та Любешівського районів неодноразово зверталися і до народного депутата Ірини Констанкевич, і до голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці. 



Селяни кажуть, що для них нереально сплачувати такі суми за енергетичні послуги. А тому людям доводиться шукати альтернативні шляхи підключення електроенергії, які часто є нелегальними.




Неабиякою проблемою є і підключення до електромереж на новостворених житлових масивах. Адже, за вимогами «Правил приєднання електроустановок до електричних мереж», громадяни мають із власної кишені оплатити вартість обладнання, підключення, а потім безплатно передати нові мережі на баланс «Волиньобленерго». Це непосильно для пересічних громадян, вважають селяни. Адже вартість цих робіт подекуди сягає сотень тисяч гривень. Аби підключитися до мереж, селяни створюють кооперативи. Але навіть об’єднання не розв’язують цього питання. Селяни кажуть, що для них нереально сплачувати такі суми за енергетичні послуги. А тому людям доводиться шукати альтернативні шляхи підключення електроенергії, які часто є нелегальними.
Тож у співавторстві з іншими парламентарями Ірина Констанкевич підготувала і зареєстрували у Верховній Раді проект закону № 6635 «Про внесення змін до статті 21 Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо запровадження стимулюючого тарифоутворення при приєднанні електроустановок до електричних мереж».
«Саме цим документом ми пропонумємо зобов'язати обленерго повертати кошти громадянам, які вони витратили на будівництво трансформаторних підстанцій та ліній електропередач. Термін відшкодування складатиме п'ять років з моменту отримання об'єктів на баланс», – пояснює народний депутат Ірина Констанкевич.
«Мета впровадження стимулюючого тарифоутворення (RAB-регулювання) насамперед полягає в активізації залучення коштів для модернізації мереж. Це дозволить зменшити кількість і тривалість аварійних відключень, а отже – підвищиться рівень якості та надійності електропостачання, знизяться технологічні втрати електроенергії», – йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.
Автори документа зазначають, що при запровадженні RAB-регулювання споживачі не відчують зростання роздрібних тарифів, а плата за приєднання до мереж нових абонентів, навпаки, зменшиться. Крім того, визначення необхідного доходу від енергопостачальної діяльності стимулюватиме обленерго працювати більш ефективно, зокрема через залучення інвестицій, скорочення неефективних витрат та забезпечення якісного постачання електроенергії.
За словами депутата, поки прибутки енергопостачальників регулюватимуться постановами НКРЕКП у ручному режимі, обленерго залишатимуться зацікавленими у штучному завищенні закладених у тарифах витрат, перетворюючи їх на доходи через сірі схеми.
Така система стимулюючого тарифоутворення вже довела свою ефективність у Великій Британії, Франції, Німеччині, Норвегії та інших країнах Європи. Крім того, перехід на нову систему передбачений Угодою про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Telegram Channel