Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Вірус Petya: вже відкрито 23 кримінальні справи, постраждали 43 компанії

Волинь-нова

Вірус Petya: вже відкрито 23 кримінальні справи, постраждали 43 компанії

За добу до Департаменту кіберполіції НПУ надійшло понад тисячу повідомлень про незаконне втручання в роботу комп’ютерних мереж

Про це 28 червня зазначив директор департаменту комунікації Нацполіції Ярослав Тракало, повідомляє "Еспресо". 



Працівники кіберполіції перебувають на найбільш важливих об'єктах державної інфраструктури, де спільно з працівниками СБУ та Держслужби спецзв'язку та захисту інформації вживають заходів з локалізації шкідливого програмного забезпечення



"З вказаних повідомлень офіційно із заявами до поліції звернулися 43 компанії. Решта зверталися по консультації, які працівники кіберполіції надавали у цілодобовому режимі", - зазначив він. 


Наразі розпочато 23 кримінальних провадження за фактами несанкціонованого втручання в електронно-обчислювальні системи як державних, так і приватних установ, організацій, підприємств (ст. 361 КК). Ще по 47 фактах вирішується питання щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань", - зазначив Тракало. 


Працівники кіберполіції перебувають на найбільш важливих об'єктах державної інфраструктури, де спільно з працівниками СБУ та Держслужби спецзв'язку та захисту інформації вживають заходів з локалізації шкідливого програмного забезпечення.


"Кіберполіція спільно з провідними фахівцями у сфері кібербезпеки докладають усіх зусиль для створення декриптора для розшифровки файлів, зашифрованих шкідливим програмним забезпеченням", - зазначили у НП.


Нагадаємо, що 27 червня хакери атакували низку українських підприємств.
Компанія "Київенерго" також сьогодні зазнала хакерської атаки. Там розповіли, що були змушені вимкнути всі комп'ютери.
ЗМІ повідомили, що вірусна атака хакерів заблокувала майже всі комп'ютери "Запоріжжяобленерго", "Дніпроенерго" та Дніпровської електроенергетичної системи. 
Державний "Ощадбанк" обмежив деякі функції з обслуговування клієнтівчерез хакерську атаку на українські банки. 
Хакери атакували найбільший український аеропорт - "Бориспіль" та здійснили кібератаку на комп'ютерні сервери Кабінету міністрів.
Також українська компанія експрес-доставки "Нова пошта" зазнала хакерської атаки.
"Укрпошта" і "Укртелеком" теж зазнали хакерської атаки, комп'ютерні системи підприємств не працюють.
Служба безпеки України виклала у загальний доступ детальні технічні поради щодо захисту комп’ютерів від кібератаки вірусу-вимагача.
Майже 150 стратегічних для України підприємств, у тому числі атомні електростанції (АЕС), не постраждали в ході вірусної атаки, повідомляє Кабмін.

Telegram Channel