Курси НБУ $ 39.67 € 42.52

Пшонка вимагає компенсацію за пограбування свого особняка

Національна поліція розслідує пограбування сімейного особняка колишнього генерального прокурора Віктора Пшонки та його близьких у селі Гореничі під Києвом. А захисники екс-прокурора готуються до судового процесу про стягнення компенсації за вкрадене майно

Про це стало відомо з кількох визначень Києво-Святошинського суду Києва, розміщених у Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє "Повінь".



Будинок очистили від «надмірностей» незважаючи на арешт, накладений у рамках кримінальної справи про корупційні злочини Пшонки.



Згідно з судовими матеріалами, кримінальне провадження про пограбування маєтку родини Віктора Пшонки було відкрито в січні 2017 року, а в березні адвокати засипали орган слідства клопотаннями, в тому числі, про проведення огляду житлового будинку, долучення до справи публікацій у ЗМІ про грабіж, ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.


Поліція в кожному випадку залишала звернення захисників Пшонки без відповіді. Лише у квітні їм вдалося через суд змусити поліцію розглянути клопотання.


Будинок очистили від «надмірностей» незважаючи на арешт, накладений у рамках кримінальної справи про корупційні злочини Пшонки.


Журналісти фіксували: у минулому році з дачі екс-генпрокурора Віктора Пшонки в селі Гореничі під Києвом зникли не тільки мармурові леви, що стояли перед входом в будинок, але і кахельна плитка зі стін.


Правоохоронні органи повинні були описати арештоване майно і забезпечити йому збереження. Колишній заступник генпрокурора Віталій Касько раніше пояснював журналістам: що тепер Він «може спокійно звертатися до суду і вимагати відшкодування завданих йому збитків, і держава буде змушена їх відшкодовувати».


Касько нагадував, що для управління таким майном було створено Агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів.


Як відомо, Віктор Пшонка та його син, екс-регіонал Артем Пшонка, фігурують у кількох кримінальних справах, найбільш скандальний з яких – розкрадання близько 70 млн гривень при ремонті чотирьох будівель Генеральної прокуратури в 2012-2013 рр.


Також Віктора Пшонку підозрюють у тому, що під час подій на Майдані він не скасував постанови уряду, розширили можливості силовиків щодо використання спецзасобів проти мітингувальників, не вжив дієвих заходів щодо реагування органів прокуратури на протиправні дії міліції, а також заходи щодо об’єктивного розслідування цих злочинів.

Telegram Channel